Състав на Специализирания наказателен съд даде срок до 15 март на вещите лица по делото "Иванчева" да изготвят графологичен анализ на тефтерчето й.

Това стана ясно по време на днешното съдебно заседание срещу отстранения бивш кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров.

Делото продължи с разглеждане и сравняване на банкнотите и разпит на двама свидетели. Те трябва да дадат информация относно изслушаното СРС за офертата от 15 000 лв.

Делото срещу нас върви към своя край. Това заяви бившият зам.-кмет на столичния район "Младост" Биляна Петрова преди началото на днешното съдебно заседание.

За нас столичният район "Младост" си остава кауза и няма да оставим борбите, които започнахме. Просто животът ни е поставен на карта и в момента приоритет ни е делото.

На въпрос на news.bg, кога се очаква да приключи делото, Петрова заяви, че плеодариите били предвидени за петък, но виждайки, че институциите не са представили всички документи, то може да се отложи.

"Ние не бавим делото, а искаме да свърши по-бързо", каза още бившият кмет на "Младост".

Тя обеща, че след като се разреши случаят, лично с Десислава Иванчева ще задават въпроси и ще изнасят казусите един по един в социалната мрежа Фейсбук, за да може да станат ясни на хората. Те искат да направят граждански контрол, за да видят дали с отстраняването им някой е направил нещо за "Младост".

По думите на Десислава Иванчева ще има новости и интересни разкрития по делото. Относно предстоящите евроизбори Иванчева заяви, че не е мислила за тях, но обеща да направи така, че гражданите да станат по-активни.

"Следете ни след 22 февруари", призова Иванчева.

Иванчева и Петрова не дадоха категоричен отговор дали след бъдещо оправдаване могат да се върнат отново начело на столичния район "Младост".

Според тях така зададен въпросът, може да ги осъдят и да им поставят присъда, защото целият този сценарий е да не се върнат на власт.

Припомняме, тримата са обвинени във взимането на подкуп в особено големи размери за издаването на разрешително за строеж.

Припомняме, на 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях.

Иванчева и Петрова се жалват в Страсбург

Иванчева и Петрова се жалват в Страсбург

Посочват се нарушения на евроконвенцията при ареста им

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички "светнали като коледна елха", визирайки натривките по ръцете на задържаните.

Същият ден се състоя и протест в защита на Иванчева. Пред сградата на Съдебната плата протестиращите заявиха, че пряката демокрация е била задушена, защото кметицата на столичния район "Младост" е избрана по легитимен начин от хората, а арестът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще започне разследване за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметицата.

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров да останат в ареста.

Спецсъдът отложи делото срещу Иванчева

Спецсъдът отложи делото срещу Иванчева

Причината - документация се намирала в Апелативния специализиран наказателен съд

На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

На 26 април Специализираният съд взе окончателно решение да остави за постоянно в ареста тримата задържани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори.

На 27 април защитникът на Иванчева Марин Марковски заяви, че кметицата не е докосвала парите.

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост", след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиара на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на "Младост".

На заседанието на Спецсъда магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност. Решението беше обжалвано пред Апелативният специализиран съд.

Иванчева убедена, че истината ще излезе наяве

Иванчева убедена, че истината ще излезе наяве

Прокуратурата, апелативният съд и много силни хора са срещу нас, жалва се тя

На заседанието на Апелативния специализиран съд на 31 май, четвъртък, магистратите, които трябваше да преценят дали Иванчева да бъде отстранена, решиха да отпуснат на Иванчева и Петрова 3-дневен срок, така че двете да се запознаят с материалите по делото, по което са подсъдими. Материалите били доста обемни, а чат от тях били и секретни.

На 7 юни Специализираният апелативен съд окончателно отстрани Десислава Иванчева от кметския пост в район "Младост".

На 25 юни Десислава Иванчева бе приета в затворническата болница.

На 27 юни Състав на Специализирания наказателен съд остави в арестаИванчева. Аргументите на защитата бяха здравословните проблеми на задържаната - със щитовидната жлеза и хипофизата, както и наличието на микроаденом.

На 1 август Иванчева бе заведена в болница, окована във вериги и на краката. В информация, публикувана от Петър Кърджилов, се споменава, че Иванчева има тумор на хипофизата. Предишният ден и нейната бивша заместничка Биляна Петрова, е посетила болнично заведение.

Иванчева е сигурна, че е жертва на имотната мафия

Иванчева е сигурна, че е жертва на имотната мафия

Арестът ми беше абсолютна циркаджийска история, обясни бившата кметица

На 16 октомври Иванчева заяви, че арестът е много по-тежък от затвора.

Два дни по-късно - на 18 октомври, се появи информацията, че Иванчева и Петрова са пуснати под домашен арест, но до реалното изпълнение на това решение не се стигна.

Това се случи едва на 22 декември. Те напуснаха следствения арест в навечерието на коледните празници. По думи на отстранената кметица тя е станала жертва на имотна измама.