"Виждате, че прокуратурата, апелативеният съд и много силни хора са срещу нас. Много е трудно, но истината ще излезе".

Това обяви преди началото на днешното съдебно заседание отстраненият бивш кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

Припомняме, на 19 декември съдът реши да пусне от ареста отстранения от длъжност кмет на столичния район "Младост" и нейната заместничка Биляна Петрова. Под домашен арест беше пуснат и третия обвиняем по делото - Петко Дюлгеров.

Тримата са обвинени във взимането на подкуп в особено големи размери за издаване на разрешително за строеж.

Спецсъдът отложи делото срещу Иванчева

Спецсъдът отложи делото срещу Иванчева

Причината - документация се намирала в Апелативния специализиран наказателен съд

Идеята беше да се приложи новата система с електронна гривна, но се оказа, че тя все още не е внедрена. Въпреки това мярката бе изпълнена.

Иванчева благодари на всички хора и медии, които ги подкрепят, както и затова, че са зад тях и не са ги предали нито за миг.

Иванчева се надява да бъде продължена мярката й за неотклонение "домашен арест", защото ако бъдат върнати в ареста, нямало да бъдат "на равен старт с прокуратурата".

"Прокуратурата от една година се подготвя срещу нас по делото. Ние нямаме равен старт на страните, а по закон трябва да има такъв", подчерта Иванчева. Тя допълни, че постоянно ходи на лекар, но същевременно с това се готи и за делото.

По думите й прокуратурата, апелативният спецсъд и много други хора са срещу тях, но истината съвсем скоро щяла да излезе.

Иванчева и Петрова се жалват в Страсбург

Иванчева и Петрова се жалват в Страсбург

Посочват се нарушения на евроконвенцията при ареста им

Припомняме, първа инстанция два пъти отсъжда домашен арест като мярка за Иванчева и Петрова. В средата на ноември месец прокуратурата реагира светкавично и обжалва решението, а също така светкавично и още в същия ден Апелативният съд прие протеста и до реално излизане от ареста на двете обвиняеми така и не се стигна.

Третият обвинеям Петко Дюлгеров бе освободен под домашен арест, но по-късно бе върнат в ареста, след като избухна скандала с оспорваните методи на действия на спецпрокуратурата и спецсъда. Няколко дни преди Коледа 2018 година и тримата бяха освободени под домашен арест.

Иванчева и Петрова са на свобода и ще празнуват у дома

Иванчева и Петрова са на свобода и ще празнуват у дома

Освободен бе и Петко Дюлгеров

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе показно арестувана в центъра на София на 17 април миналата година. Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

През май месец Иванчева бе отстранена от длъжност, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Иванчева е сигурна, че е жертва на имотната мафия

Иванчева е сигурна, че е жертва на имотната мафия

Арестът ми беше абсолютна циркаджийска история, обясни бившата кметица

Друг скандал около ареста на Иванчева се разгоря на 1 август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката.

Преди месец отново покрай Иванчева и Петрова излязоха наяве условията в следствения арест, като с нарочна позиция по въпроса излезе и националният омбудсман Мая Манолова.