Според моя екип в половината от арестите условията са още по-лоши от тези в килията на Иванчева, никой не очаква луксозни условия, но очаква такива, които да запазват човешкото достойнство. Гражданското общество е събудено от протестът на майките, оказва се, че институциите могат да вършат работа, но под натиск, коментира пред НоваТВ омбудсманът Мая Манолова.

"На каузата на майките на деца с увреждания посветих 7 месеца от моята работа, а майките са посветили години от живота си. Минахме през какво ли не, отделихме десетки дни и стотици часове в изработване и подобряване на текстовете и в Закона за личната помощ и в Закона за хората с увреждания", обясни Манолова.

Управляващите и майките на деца с увреждания постигнаха съгласие

Управляващите и майките на деца с увреждания постигнаха съгласие

Тази вечер спешно бяха преработени законови текстове…

"Когато вече сме на финала, аз все още не мога да се зарадвам, тъй като при тази тотална липса на доверие в почтеността на обещанията на институциите, аз ще си отдъхна, когато видя парламентът да гласува окончателно текстовете", добави омбудсманът.

"Не искам да кажа, че идеята е била да блокират изобщо Закона за личната помощ, а да кажем по-меко, че са искали да се презастраховат, че няма да се похарчат повече пари, но при тази презастраховка те излагаха на риск хора в уязвимо положение и с най-тежки увреждания. Това беше огромен риск. Това означаваше - ако се лимитира предоставянето на лична помощ в рамките на определена сума пари, в случая на 71 млн. лв. , това означаваше след 1 септември хората да останат без лична помощ", коментира тя.

Гражданите доказаха, че не могат да бъдат обиждани, обяви Мая Манолова

Гражданите доказаха, че не могат да бъдат обиждани, обяви Мая Манолова

Заслужена победа за протестиращите майки

"Няма обяснения защо трябваше 7 месеца да минем през това и накрая да се случи това, което трябваше. Беше ясно, че тази кауза е справедлива, беше ясно, че исканията на майките са абсолютно основателни, беше ясно, че става дума за достойнството на тези хора, че те имат подкрепата на цялото общество. Защо беше това упорство наистина не разбирам", добави Манолова.

Тя коментира, че "те показаха как човек може да стои докрай зад една справедлива кауза, как може да се съобрази със собствения си интерес и на цялото общество и как може да даде знак, че така трябва да се отстояват каузи".

Няма ВИП арестанти, обясни Цачева за казуса с Иванчева

Няма ВИП арестанти, обясни Цачева за казуса с Иванчева

Има средства за ремонт, но арестите са пренаселени, а Цачева я е грижа за здравето на задържаните

Манолова обясни и за разпространените снимки с килията на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. "Има минимални световни правозащитни стандарти и изисквания, на които трябва да отговарят местата за лишаване от свобода. Има конвенция на ООН за предотвратяване на изтезанията, на унизителното отношение".

България е осъдена по делото "Нешков срещу България" за условията в затворите и местата за лишаване от свобода, "има подобрения след 2015 година по отношение на преселеността, защото бяха изградени две нови затворнически общежития. Бяха подобрени условията в някои затвори, бяха ремонтирани, но ситуацията е много далеч от минималните изисквания към местата за лишаване от свобода", коментира тя.

След стотици проверки на омбудсмана и нейния екип са направени над 200 препоръки за условията в затворите, но липса чуваемост. "Според моя екип в половината от арестите условията са още по-лоши от тези в килията на Иванчева. В Монтана в следствения арест, в Хасково, стария затвор в Белене. Това е наша практика, отправяйки препоръки, след извършена проверка, пращаме снимки. Всеки може да ги види на сайта на институцията на Омбудсмана. Никой не очаква луксозни условия, но очаква такива, които да запазват човешкото достойнство", допълни омбудсманът Мая Манолова.

Обвиняват Министерство на правосъдието, че крие още много неща

Обвиняват Министерство на правосъдието, че крие още много неща

Обезщетенията от ЕСПЧ плащаме всички ние