Спорните текстове от Закона за личната помощ бяха преработени спешно на извънредна среща в парламента тази вечер.
Така беше постигнат консенсус между управляващите и майките на деца с увреждания, предаде БНТ. В срещата участваха депутати, експерти от две министерства, омбудсманът Мая Манолова.

След извънредната среща при премиера в сряда майките получиха уверение, че някои текстове от Закона за личната помощ ще бъдат преработени. Днес работна група се събра по спешност в парламента, за да намери решения по спорните моменти.

Борисов и майките се разбраха

Борисов и майките се разбраха

Премиерът се оплака от натрупаните проблеми в различни

"Постигнахме консенсус. Всички са удовлетворени от текстовете, които направихме, с последните забележки, които имаше по тях. Смятам, че оттук нататък не трябва да има повече несъгласие." - коментира председателката на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Майките и омбудсманът настояха парите, предвидени за лична помощ през идната година,  да се прехвърлят от централния бюджет в този на социалното министерство.

"Опита да се лимитира една социална подкрепа с определена сума пари, аз лично виждам за първи път. Слава Богу, че се разбрахме, че това няма да се случи!" - заяви Мая Манолова.

Манолова: От 1 септември хората с увреждания остават без личен асистент

Манолова: От 1 септември хората с увреждания остават без личен асистент

Определят часова ставка за личните асистенти

"Това, за което получихме обещание е, че според индивидуалните нужди на всяко дете и лице с увреждане ще получи необходимите часове. И няма да има отказ от кметовете, защото няма пари. Няма да има листа на чакалите." - поясни Вера Иванова, майка от инициативата "Системата ни убива".

"Тези 71 милиона, които са предвидени за личната помощ, те са по Закона за държавния бюджет вече в МТСП." - подчерта Весела Одаджиева, също майка от инициативата.

Предвижда се парите за личната помощ да се отпускат от Агенцията за социално подпомагане.
На петъчното си заседание социалната комисия в парламента ще разгледа закона на второ четене.

Регистър обединява информацията за хората с увреждания

Регистър обединява информацията за хората с увреждания

Дончев обяви, че ще бъде назначена проверка на сега действащия регистър