Законопроектът, който е предложен на вниманието на работната група, беше оценен от майките на деца с увреждания като "дискриминационен".

Той няма да заработи от 1 януари, а шест месеца след обнародването му, като още толкова ще бъде времето, необходимо за методиката.

Майките споделиха, че влизат изключително разочаровани и от действията на министъра на труда и социалната политика и от всички национално представителни организации, които стоят зад този закон. Те изразиха недоумението си какво точно подкрепят национално представителните организации и какво точно подкрепят в законопроекта, освен въпросните 20 лв., които ще вземат масово хората с увреждания.

Вера Иванова заяви, че с личната помощ, разписана по този начин, тя няма да има оцелели хора с увреждания и настоя за оставките на председателите на национално представителните организации - Минчо Коралски и Адрина Стоименова.

Мая Манолова беше категорична, че в изпратения късно снощи (в 22.00 часа) вариант на законопроект има отказ от реформи.

Манолова заяви: "В този проект реформа няма. Аз наистина не разбирам защо е тази съпротива в реформата на политиките за хората с увреждания. Индивидуалният подход и оценка нямат задължителен характер. Личната помощ е маркирана с едно изречение и няма никакви гаранции, че тя ще бъде предоставена. Политиките по отношение на медицинските изделия и помощните средства не се променят".

Манолова коментира, че няма задължителен характер за осигуряването на достъпна среда.

"Хората с увреждания не искат милостиня, те искат подкрепа", заяви Манолова. Тя бе категорична, че няма да застане зад законопроекта в този му вид и няма да носи отговорност за подвеждането на хората с увреждания.

Манолова посочи и че нищо от това, което е поето като ангажимент при премиера Бойко Борисов, го няма разписано в този законопроект.

Нищо и от предложенията, които омбудсмана е направил, не е взето предвид, констатира Манолова. По думите й такова е предложението за създаването на орган за мониторинг за спазването на Конвенция политиките за хората с увреждания в политически орган, тъй като предложението е той да се се избира от парламента. "Там, представете си, представителите на хората с увреждания ще ги избира парламентът".
Продължават и субсидиите за национално представителните организации на хората с увреждания.

Майките на деца увреждания заявиха и категорична готовност да опънат нов палатков лагер, този път пред социалното министерство заради отказа за реформи в политиката за хората с увреждания.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че социалният министър Бисер Петков все още е с депозирана оставка.

Борисов иска инспекция на дневните центрове за хора с увреждания

Борисов иска инспекция на дневните центрове за хора с увреждания

Като свърши МС, министрите да седнат, да направят с Дончев бърз план и да действат