С решение на Министерския съвет ще бъде одобрен план за интегрирано административно и социално обслужване на хората с увреждания и свързаните с тях услуги. Предвижда се изграждането на общ регистър за хората с увреждания, в който ще бъдат обобщени данни от НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и органите на медицинската експертиза НЕЛК и ТЕЛК.

Новото информационно ядро трябва да функционира от януари 2019 г. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след среща в Министерския съвет с представители на национално представителните организации на хората с увреждания и родители на деца с увреждания. В разговора участваха също министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и омбудсманът Мая Манолова.

Дончев обяви, че ще бъде назначена проверка на сега действащия регистър на хората с увреждания и при наличие на съмнение за целесъобразността на инвестицията, ще бъде извършен одит от специализираната за това дирекция към Министерството на финансите.

Дончев обеща на майките на деца с увреждания "екстремни" срокове за регистъра

Дончев обеща на майките на деца с увреждания "екстремни" срокове за регистъра

Законът за хора с увреждания готов до петък

До края на септември работна група към МЗ ще разработи механизъм за плащане, оценка на качеството и контрол на медицинските изделия за хората с увреждания. Дотогава Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето ще проверят всички дневни центрове за пълнолетни хора с увреждания и част от дневните центрове за деца и младежи с увреждания, заяви министър Петков. Резултатите ще бъдат обобщени в доклад през октомври.

До края на седмицата Министерството на труда и социалната политика ще представи проект на Закон за хората с увреждания, в който ще бъдат отразени бележките на родителите и организациите на хората с увреждания.

Проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане най-късно до края на август, за да може да бъде разгледан от Министерския съвет и до края на месец септември да бъде внесен в Народното събрание.

Със 150 млн. лв. Борисов се помири с майките

Със 150 млн. лв. Борисов се помири с майките

Палатките остават до пълна реализация