Националният омбудсман Мая Манолова е на мнение, че подадената оставка от вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов е заслужена победа за протестиращите майки на деца с увреждания.

В ефира на БНТ тя подчерта, че победата е за цялото гражданско общество, защото чрез протеста на майките, гражданите доказаха, че не могат да бъдат обиждани и няма да се оставят да бъдат обиждани от институциите и властта. Те показаха какви са истинските отношения на гражданите с властта.

Сидеров: Има нужда от спасителен план за патриотите

Сидеров: Има нужда от спасителен план за патриотите

Няма нужда от сини каски, а от сиво вещество под тях

Според Манолова обаче истинската победа ще се случи, когато всички искания на майки на деца с увреждания бъдат изцяло изпълнени, а това означава социалният пакет за хората с увреждания да бъде окончателно приет от парламента.

Омбудсманът заяви, че няма лично отношение към Симеонов, но по думите й това, което беше казал по адрес на майките на деца с увреждания, е недопустимо и една недостойна постъпка.

Националният защитник изтъкна, че от предвидените 150 милиона за личната помощ от бюджета няма да отиде нито лев за личната помощ.

Оставката на Симеонов отпуши една тапа, блокирала Борисов, смята политически психолог

Оставката на Симеонов отпуши една тапа, блокирала Борисов, смята политически психолог

Падането на правителството би предизвикало дестабилизация на системата

"В момента сме пред предизвикателството така да се структурира Законът за личната помощ, че реално без повече пари да бъде извършена реформа и очакванията на хората с увреждания да бъдат реализирани", уточни Манолова.

Тя подкрепи правото на граждани на протест, защото наистина социалната поносимост на последните решения на различни институции се превръщат в социална непоносимост от страна на гражданите. Хората имат право да протестират и техните протести са абсолютно основателни, подчерта Манолова.