Единият от подсъдимите по делото "Иванчева" се отказа от показанията си, предаде bTV. Става въпрос за Петко Дюлгеров, който е сочен за посредник при предаването на подкупа от предприемача Александър Ваклин на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева.

На днешното заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

По думи на Иванчева именно "Артекс" е била първата строителна фирма, подала сигнал срещу нея като кмет. Пред журналисти обвиняемата заяви, че Националната асоциация на строителните предприемачи, в която членува и "Артекс", стои зад "набеждаваща преписка", заради която ръководството на район "Младост" е било принудено да дава показания в "Икономическа полиция".

Съдът иска да знае кой е писал в тефтерчето на Иванчева

Съдът иска да знае кой е писал в тефтерчето на Иванчева

Първо експретите ще отговарят дали това е Дюлгеров, евентуално после - дали е трети човек и кой

По думи на Иванчева тя е разбрала кои са "Артекс" едва при приемането на кметския пост. "Артекс" имат 10 или 11 обекта в "Младост", които са построени много преди ние да сме встъпили във власт, уточни бившата кметица и подчерта, че на "Артекс" не е било издавано нито едно разрешение от нейната администрация.

Относно тефтерчето на обвиняемата и днес не стана ясно колко души са писали в него.

Експертите, изготвили допълнителната експертиза, обясниха, че освен Иванчева и Дюлгеров в него може да е писал и трети човек. Не е ясно обаче кой е той. Допуска се и възможността измененията да са в почерка на Дюлгеров заради зрението му.

Иванчева каза още, че никога не се е срещала с бизнесмените извън общината или насаме в сградата, а с предприемача Ваклин се е виждала само веднъж. По нейни думи никога не е искала пари и е била като "малко циганче" - кой каквото даде. Тя обаче увери, че всички дарения са били за Столичната община.

Иванчева: Фандъкова лъже, а СОС дава земята в "Младост" на половин цена

Иванчева: Фандъкова лъже, а СОС дава земята в "Младост" на половин цена

Фандъкова наричала фалшивите си новини факти

Припомняме, Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София на 17 април 2018 година. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата. Действията на органите на реда около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана.

В края на май спецсъдът отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост".