"Битката за свободата на Иванчева продължава. Когато има една война, едно сражение може да е загубено, но има други битки, които ще ни докарат до спечелване на войната."
Такъв коментар направи защитникът на Десислава Иванчева Марин Марковски след прочитане на присъдата на първа инстанция.

Защитата ще обжалва решението още днес.

Марковски беше лаконичен в коментарите си, заявявайки, че какво е очаквал той със своя професионален опит е отделен въпрос, но при липсата на доказателства по делото, най-правилното, човешкото и справедливото е обвиняемата да бъде оправдана.

"Прокуратурата нямаше доказателства, дори съдията прие и за няколко от пунктовете ги оправда", обясни защитникът.

Припомняне, присъдата от 20 години затвор и глоба от 10 000 лева за Десислава Иванчева, е за искането на подкуп от 187 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин. По останалите обвинения беше оправдана.

Адвокатът на Биляна Петрова - Емануил Йорданов коментира пред журналисти, че е също е внесъл жалба за наложената им мярка за неотклонение "задържане под стража". По думите му не съществува каквато и да било опасност Десислава Иванчева и Биляна Петрова да се укрият. 

Йорданов отбеляза, че му е много трудно да прецени защо съдът е пренебрегнал всички доводи на защитата, изложени по време на вчерашните финални пледоарии по делото, както и това, че са били констатирани многобройни нарушения на процесуалния закон, допуснати още по време на досъдебното производство.

Майката на Десислава Иванчева - Любка Иванчева също коментира изменението на мярката за неотклонение на двете обвиняеми в "задържане под стража". Според нея Иванчева и Петрова няма как да извършат ново престъпление или да се укрият, защото до този момент наложената им мярка е била "домашен арест".