На първа инстанция е допусната екстрадицията на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Работи се по делото и има готовност да го приключим в кратки срокове. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев пред БНТ.

По думите му са открити интересни доказателства - анализ на служители от Националната агенция по приходите (НАП) - "с кой могат да се разберат, с кой -не. Търсене информация за мен, за съдии", каза Гешев.

Иван Гешев: С делото "Иванчева" искаха да ударят Спецпрокуратурата
Обновена

Иван Гешев: С делото "Иванчева" искаха да ударят Спецпрокуратурата

При оправдателни присъди щяло да има оставки и закриване на Спецпрокуратурата

Относно посещението му в САЩ и негативния доклад на Департамента на САЩ за състоянието на човешките права в България, Гешев заяви, че са говорили за взаимодействие в борбата с тероризма.

Запитан: "В САЩ бяхте наскоро - твърди се че са недоволни", той отговори: "Още не сме изживели синдрома на малкия брат, който е извикан някъде, за да му се карат. С американската страна има - взаимодействие в борбата с тероризма. Видяхме добри практики".

От думите му стана ясно, че ще копираме модела на САЩ, които имат структура по контратероризъм във всеки щат. Това че някои хора се стремят всяко добро нещо да оцапат - това е реакция от работата, убеден е зам.-главният прокурор.

Христо Иванов припомни нуждата от отчетност на главния прокурор

Христо Иванов припомни нуждата от отчетност на главния прокурор

Да възстановим реалната независимост на съда, призова бившият правосъден министър

На въпрос: "Кой каля терена за битката за главен прокурор?", зам.-главният прокурор обясни, че там се преплитали всякаквите интереси.

"На олигарси, на арестувани олигарси, на журналисти, на които им плащат, на подсъдими лица, на обвиняеми, на хора, които искат да вземат тази позиция. Нормално и вътре да има личностни напрежения и политика в съдебната власт", обясни Гешев.

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Мандатът на Сотир Цацаров изтича след месеци

Зам.-главният прокурор не пропусна да критикува председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Не бих възприел да има подкрепа или протест от неправителствена организация и на Митьо Очите - не съм съгласен с този протест, не допускам да се обвързва името ми с хора, които са разследвани. Такава реакция нямаше в протеста в подкрепа на Иванчева и на Лозан Панов, каза Гешев.

"Ако искаш да си магистрат - стоиш в магистратурата, ако искаш да си политик - правиш си партия, пак не стоиш в прокуратурата", заяви зам.-главният прокурор.

Според него имало навлизане на политиката в съдебната власт. "Не те интересува истината, интересува те конкретен резултат, който да ползваш с определени политически цели".

За теч на информация в разследването срещу Арабаджиеви намекна Гешев

За теч на информация в разследването срещу Арабаджиеви намекна Гешев

Корупцията убива цялата ни страна, общество, обясни замг.-главният прокурор