Необходим е механизъм за отчетност на главния прокурор, заяви бившият правосъден министър Христо Иванов и съпредседател на "Демократична България" пред bTV.

По-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров заяви във Велико Търново, че подкрепя идеите на новия правосъден министър Данаил Кирилов председателите на ВКС, на ВАС и главният прокурор да могат да бъдат разследвани и отзовавани предсрочно от мандата си.

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Мандатът на Сотир Цацаров изтича след месеци

Припомняме, Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър, защото не бяха приети очакваните от него текстове в Конституцията за съдебна реформа.

"Пред народното събрание той (главният прокурор - б.р.) чете годишен доклад, в който има статистика, не е необходим и ефективен механизъм за текуща отчетност, така че прокуратурата да престане да бъде един остров, който тъне в безотчетност", каза Христо Иванов.

По думите му парламентът трябва да контролира прокуратурата, защото това е висшият конституционен орган, който представлява цялото общество.

Още от времето на Никола Филчев (главен прокурор преди Сотир Цацаров - б.р.) има решение на Европейския съд по правата на човека, който установи, че в България липсва механизъм за ефективно разследване срещу главния прокурор и десетилетия не се прави тази реформа, посочи Христо Иванов по повод думите на Сотир Цацаров, че трябва да се промени на статута на основните лица в съдебната система, като обвинител №1 и председателите на върховните съдилища да може да бъдат разследвани.

Христо Иванов коментира, че шефът на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев е предпочитаният избор на Бойко Борисов за главен прокурор. "Предполагам, че той вече е изпаднал от късата листа след скандала "Апартамент гейт".

Припомняме, след медийни публикации за разминаване между разходите и приходите на председателя на КПКОНПИ за закупуване на имоти под данъчната им оценка и недеклариране на тераса от 186 кв. м. тече проверка на Върховната касационна прокуратура и НАП-София. Пламен Георгиев е в отпуск.

Пламен Георгиев излиза в отпуск

Пламен Георгиев излиза в отпуск

Проверката е повод да се установи, че винаги е спазвал законите

Относно днешния ден, в който отбелязваме 140 г. от Търновската конституция, Иванов заяви, че нямаме нужда от нова конституция, а от преразглеждане на някои механизми в настоящата.
"Трябва да възстановим парламентарната република, да възстановим реалната независимост на съда, включително и от влиянието на главния прокурор", допълни Христо Иванов по повод навършването на 140 г. от приемането на Търновската конституция.