Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка. Малко по-късно стана ясно, че премиерът Борисов я е приел.

Повод за оставката на министър Иванов е гласуването на състава на двете колегии към Висшия съдебен съвет (ВСС), като част от промените в Конституцията, с които днес на второ четене се заеха депутатите.

Окончателно народните представители решиха с 204 „за”, 12 „против” и 11 „въздържал се” съдийската колегия да има 14 членове – председател на ВКС, председател на ВАС, шестима членове от Общото събрание на съдиите и шестима членове от Народното събрание.

Именно тук мнозинството не подкрепи желанието на Реформаторския блок за намаляване на съдийската колегия на 13 члена и по-специално на избраните от парламента, които да са пет, а не шест.

Единствената ми емоция е огромно облекчение и очаквам Коледа, по-хубав коледен подарък не бих могъл да си направя
Хр. Иванов

Всички парламентарни групи, освен реформаторите, подкрепиха приетото решение.

Прокурорската колегия ще има 11 членове: главен прокурор, петима от Общото събрание на прокурорите и следователите и петима от Народното събрание. Гласовете за прокурорската колегия са 204 „за”, 7 „против” и двама „въздържал се”. Депутатите от Реформаторския блок гласуваха „против” и „въздържал се”.

След гласуването на квотите във ВСС Иванов със съжаление подчерта от парламентарната трибуна, че и символично, и политически било отправено послание, че независимостта на съда не е достатъчно ценена.

Радан Кънев свали доверието си от Борисов

Радан Кънев свали доверието си от Борисов

Става опозиционен депутат

Той смята, че това гласуване е станало важна и символична стъпка за това, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор.

„Поради което с голямо облекчение мога да обявя, че повече няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието", обяви Христо Иванов.

Спокойно, нищо не се е случило. С тези думи по-късно в кулоарите на НС Христо Иванов даде разяснения пред медиите за решението си да се оттегли от управлението.

Взел решението да подаде оставка още в първия ден, когато се заклел като правосъден министър. Казах, че поемем този пост, за да свърша конкретни неща, имам конкретна кауза, сподели той.

След сложна врътка и с пръста на ДПС приеха първата промяна в Конституцията

След сложна врътка и с пръста на ДПС приеха първата промяна в Конституцията

Народът няма да ви го прости това, ядоса се депутатът от левицата Таско Ерменков

В пленарна зала, по думите му, се поставил ценностен за него въпрос, а именно „дали в България политическата система може да постави интересите на независимостта на съда над зависимостта си под различни форми от свърховластената фигура на главния прокурор”. Цялостната ситуация в последните седмици също оказала влияние за решението му да сдаде поста.

АБВ доволни от оставката на Иванов - по-добре късно, отколкото никога

АБВ доволни от оставката на Иванов - по-добре късно, отколкото никога

Нямало да предизвика сътресения

Аз мисля, че няма да има политически ресурс да провеждаме реформата от тук нататък и ще си подам оставката пред премиера, обясни Христо Иванов, като даде да се разбере, че веднага след НС той щял да даде оставката си на Бойко Борисов.

Попитан дали се чувства предаден от ГЕРБ, той каза: „Не е въпросът дали съм предаден, въпросът е в една кауза, която беше дефинирана. От тук нататък следват важни решения, които трябва да се вземат за това дали наистина ще се продължи в тази посока, която аз очертах”. Надявам се, че моята оставка ще послужи за преосмисляне от някои хора на тази посока, допълни Христо Иванов.

Решението му не било емоционална реакция. Единствената ми емоция е огромно облекчение и очаквам Коледа, по-хубав коледен подарък не бих могъл да си направя, сподели той.

Припомняме, преди дни лидерът на ДСБ Радан Кънев заплаши, че без Иванов реформаторите се оттеглят от коалицията. Като условие и кауза на реформаторите съдебната реформа представи и депутатът Атанас Атанасов.

Из дебатите преди оставката
Има риск целият конституционен проект да бъде бламиран, предупреди по-рано - по време на дебатите за промяна на Конституцията, лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той обясни, че това ще се случи, ако нито предложението на АБВ, нито това на Реформаторския блок (първите предложили приетото вече разпределение в съдийската колегия, вторите, предлагащи намаляване с един човек парламентарната квота в съдийската колегия на ВСС, б.р.) съберат 180 гласа подкрепа.

Ако някой иска да бламира цяла година енергия, ще раздели гласовете така, че нито едно от двете да не събере 180 гласа”, предупреди ДПС председателят.

„Няма никаква причина нещо да е блокирано, ако и двете не се приемат със 180 гласа”, успокои обаче съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Реформаторът посочи, че разпределението във вече разделения на две колегии ВСС може да стане в резултат на законодателен акт. „Това означава, че може да мине и без гласовете на ДПС”, се похвали Кънев.

По-рано в хода на дебатите Радан Кънев припомни историческия компромис от летните месеци. „Оттук-насетне дали този компромис ще бъде спазен, ще предупредели степента на доверие в рамките на управляващото мнозинство”, посочи Кънев и предупреди: „Доверието ще се срине, ако се докаже, че постигнатият юлски компромис е станал жертва на договорки”.

„Иска ни се преди гласуването да знаем позицията на ГЕРБ и Патриотичния фронт”, загатна Радан Кънев, но така и не я чу.

„Искрено се развеселявам от вашата изповед за отношенията ви в управляващото мнозинство”, се обърна към Кънев лидерът на БСП Михаил Миков. „Вие с ДПС си гласувате промени. И си гласувате заедно, и ви е добре. Но за пред публиката си обяснявате колко ви е тежко на душата. Айде гласувайте си заедно и спрете вече с тези маймунджилъци”, се ядоса социалист номер 1.

Малко сме изненадани, защото до днес знаехме, че сме универсалното зло - виновни ако гласуваме с РБ, още по-виновни ако гласуваме с ГЕРБ. А ние гласуваме съобразно своята партийна идентичност. Сега обаче става ясно, че сме универсалното решение. Преди да се взирате във вота на ДПС все пак полезно е първо да се вгледаме в себе си”, се включи в дебата и Местан.

преди 8 години в 19:05 ч.

Протест, организиран в социалните мрежи, се събра пред парламента, блокирайки движението

преди 8 години в 16:48 ч.

Каракачанов: Към днешна дата не виждам нещо, което да поставя под въпрос коалицията или правителството

Последно обновление в 16:59 ч. на 09.12

преди 8 години в 16:39 ч.

Десебарят Гроздан Караджов оттегли подкрепата си от кабинета и напусна шефското място в комисията по транспорт в НС

Последно обновление в 17:01 ч. на 09.12

преди 8 години в 16:37 ч.

Премиерът Борисов прие оставката - не съм и очаквал различно развитие, заяви Иванов на излизане от Министерски съвет

Снимка 211869

Последно обновление в 17:03 ч. на 09.12