ДПС отново направи „исторически” компромис за промените на второ четене в Конституцията.

След като депутатите успяха само със 160 гласа да подкрепят първия параграф на основния закон – което отлага с два месеца повторното му гласуване - картината рязко се промени с намесата на партията на Лютви Местан.

След поисканата от Реформаторския блок почивка с мотива да се изтълкува набързо Конституцията – колко гласа са необходими за приемане на текст на второ четене, ДПС лидерът се върна с конкретно предложение от парламентарната трибуна.

Местан поиска в името на компромиса и публичния интерес още едно – трето гласуване, на първи параграф, като целта е този път да се съберат над 180 гласа и да не се забавя конституционната промяна.

В името на публичния интерес и приемането на цялостния проект с 180 гласа – подложете този редактиран текст като предложение на комисията още веднъж за гласуване”, обясни желанието си Местан.

Като друг мотив освен публичния интерес той посочи и факта, че в кулоарите някои депутати са заявили, че не им е отчетен правилно вота. „Ако се отхвърли това предложение за гласуване, ние ще вкараме процеса за промяна на Конституцията в доста сложни спорове”, предупреди председателят на партията и „хвърли топката” като изтъкна – „ оставяме на волята на мнозинството да подкрепят или не процедурното предложение”.

Поисканото трето гласуване не се хареса на „БСП Лява България”. „Това предложение е абсурдно”, заяви социалистът Филип Попов. Според него не може какъвто и да е интерес да стои над Конституцията и приетите правила, защото именно те защитават до най-голяма степен публичния интерес.

Председателят на парламента Цецка Цачева обаче склони и обясни, че и тя знае за народни представители, на които не им е отчетен правилно вота. Заради това Цачева подложи на гласуване искането на Местан и след като то бе прието, депутатите пристъпиха към трето гласуване на параграф първи от промените в Конституцията.

Парламентът раздели ВСС на две колегии, БСП предрича голям провал

Парламентът раздели ВСС на две колегии, БСП предрича голям провал

Министър на затворното дело да смени правосъдния шеф

Тогава със 191 гласа „за”, 34 „против” и нито един „въздържал се” народните избраници приеха - „Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика”.

„Аз разбирам напъна на колегите от ДПС да покажат, че е време едни от коалицията да бъдат заменени с едни по-читави от други, но това е смях пред народа. Превърнахте едно важно гласуване в цирк. Народът няма да ви го прости това”, се ядоса след гласуването депутатът от левицата Таско Ерменков.

Депутатите не дадоха ефир на промените в Конституцията

Депутатите не дадоха ефир на промените в Конституцията

БСП предложи дебатите да се излъчват по БНТ и БНР

Драматизъм в трето гласуване на текст обаче не видя народният представител от ДПС Йордан Цонев, който заяви, че това е нормална парламентарна практика и не противоречи на закони. „Моля ви без излишен драматизъм и патетизъм”, призова Цонев и обясни, че при гласуването на тазгодишния бюджет от това НС се е стигнало до гласуване на текст три пъти.

„Това, че тогава е направен прецедент по отношение на бюджета, не означава, че трябва да се прави и сега по отношение на Основния закон на държавата”, заключи обаче Ерменков.