Символичен протест се събра спонтанно пред сградата на Народното събрание. Гражданите поискаха да изразят недоволството си от провала на съдебната и конституционна реформа.

Протестиращите светкавично се организираха в социалните мрежи, след като народните представители гласуваха на второ четене поправките в основния закон на страната ни

Припомняме, че именно те доведоха до драматично подадената оставка на министъра на правосъдието, както и на решението на Радан Кънев и Гроздан Караджов да излязат в опозиция.

В 18:30 часа, след като сградата на парламента бе почти празна, на служебния вход на сградата на властта се събраха около 20-ина протестиращи. В знак на недоволство те запалиха свещи може би в памет на желаната конституционна реформа.

"Да запалим свещ за съдебната реформа. Честита Прокурорска република", обявяват протестиращите.

Недоволните граждани изразиха позицията си мълчаливо. Въпреки това обаче органите на реда бяха изправени като преграда между протестиращите и сградата на парламента.

По-късно обаче множеството набъбна до над 100-150 човека, които се преместиха пред централния вход на НС и в един момент блокираха движението по Цар Освободител, водени от голям зелен транспарант "Граждани срещу мафията", познат ни от много досегашни протести по различни каузи.

Кордон полицаи мигновено отцепиха достъпа им към стълбите на парламентарната сграда.

Протестът постоя 15-20 минути пред НС, след което тръгна по булеварда на шествие по традиционния маршрут към кръстовището на Софийския университет и митичния Орлов мост, където - изпреварвайки събитията, органите на реда регулираха движението и спряха потока от коли, идващ по Цариградско шосе към центъра. Това образува огромно задръстване.

Предвидливо, полицейските сили с кордон ограничиха достъпа на протестното шествие до дясната лента на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", като така поне част от кръстовището остана свободно за движение на автомобилите.

Към протеста са се присъединили членове на Реформаторския блок, част от които от Столична община. Десетина минути, след като пристигнаха на Орлов мост протестиращите блокираха цялото кръстовище, предизвиквайки огромна колона автомобили по Цариградско.

Към 19:30 протестът се оттегли, отпушвайки най-ключовото кръстовище в столицата. Множеството обаче се насочи обратно към парламента и подминавайки го стигна до сградата на Министерски съвет, където спря, блокирайки движението и там.

След това, при добра координация, протестът се пренесе пред Съдебната палата, където обяви искането си за реформи.