До никакви кръгове не съм близка и с никой не съм свързана.

Това обяви новият министър на правосъдието Екатерина Захариева в ефира на БТВ два дни, след като седна на стола на Христо Иванов.

„С работата си ще го покажа”, се зарече тя. Захариева определи като абсурдни твърденията, че е близка до олигархичния кръг до президента Росен Плевнелиев или пък до ДПС.

Парламентът избра Екатерина Захариева за нов правосъден министър

Парламентът избра Екатерина Захариева за нов правосъден министър

За нея гласуваха 126 депутати

Новият правосъден министър обърна внимание и на критиките, че няма необходимите компетенции за този пост, като посочи, че министрите доказват колко са компетентни с работата си. За това на кой ще се отчита сега – на премиера Бойко Борисов или до на скорошния си шеф президента Росен Плевнелиев Захариева отсече, че сега няма как да не изпълнява политиката на правителството, но и с президента е в прекрасни взаимоотношения.

„Разчитам на подкрепата на всички”, призна съдебният министър и обеща да търси диалог и с опозицията. Като задача номер 1 Екатерина Захариева си поставя на старта бързото приемане на Закона за съдебната власт, защото именно това е била по-тежката драма.

„Така че всички магистрати да се чувстват спокойни и да знаят, че когато работят добре, ще имат възможност за адекватно оценяване”, обясни министърът.

За Бъчварова е плюс, че Екатерина Захариева не е експерт

За Бъчварова е плюс, че Екатерина Захариева не е експерт

Москов е част от РБ, убедена вътрешната министърка

Иначе самата тя обяви, че не се страхува да бъде „използвана”. „Моята цел не е просто да бъда министър на правосъдието. Не съм се хванала за този пост. Аз съм там, за да свърша работа”, убедена е Захариева.

По отношение на скандала „Яневагейт” съдебният министър отговори лаконично – „обществото очаква независима проверка, бърза и открита - пред светлината и прожекторите”. Не на последно място новият правосъден министър разкри, че е приела поста с обяснението, че не е човек, който се страхува да приема предизвикателства.

Борисов предложи Екатерина Захариева за нов правосъден министър

Борисов предложи Екатерина Захариева за нов правосъден министър

РБ, ГЕРБ, АБВ и ПФ обсъдили кандидатурата й, обяви премиерът

„Приех, защото считам, че е важна съдебната реформа и защото смятам, че не трябва да се отказваме по средата на пътя”, заключи Захариева.