Към коалиционното споразумение се подготвя анекс, с който да бъдат уточнени следващите стъпки в съдебната реформа. Това обяви пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС. Тя допълни, че най-вероятно анексът ще бъде подписан през януари следващата година.

Бъчварова увери, че продължават да работят по съдебната реформа, независимо какво се случва политически. По думите й проектите били в една добра фаза на готовност.

„Говорихме с г-жа Кунева, с г-н Ненчев, с г-н Великов и други лидери на партии, и ще изчакаме гласуването на новия министър, за да се включи и той в окончателното оформяне на този анекс, за да можем да го преподпишем”, обясни Румяна Бъчварова.

Реформаторите искали да бъдат включени и други теми. Тази възможност също щяла да бъде обсъдена. „Ако е нещо извън споразумението, ще можем да го обмислим, но основното е анексът за съдебната реформа”, подчерта Бъчварова.

Тя коментира, че имало много спекулации, но истината била, че са работили много по него – и депутати, и в правителството. По думите й Христо Иванов бил оставил добри проекти, върху които ще се стъпи. Всички били наясно, че конституционните промени са само първата крачка.

Румяна Бъчварова иска подписването на анекса да стане бързо, за да може да се продължи напред. По-важното обаче било работата да се свърши както трябва. Няма срокове, но вероятно това ще стане през януари следващата година, отбеляза още тя.

Румяна Бъчварова присъства на благотворително тържество в Академията на МВР, посветено на децата на загиналите и пострадали полицаи при изпълнение на служебния им дълг.