Очаквам отговорен дебат при избора на Екатерина Захариева за правосъден министър, защото отговорността на Народното събрание е голяма при избора на всеки член от кабинета. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева в ефира на БНТ по повод гласуването днес. Цачева смята, че всички политически сили ще заложат на дебата и на смислените послания, които трябва да стигат до гражданите, а не на „игрички".

По този повод парламентарната шефка изрази мнение, че парламентарната група на герберите била най-дисциплинирана. Тя допълни, че за всяко решение, което се гласува, се чуват позициите на различните групи.

Цачева обаче подчерта, че не е сериозно преди да се е състоял дебатът, да се говори за процедурни трикове и игри с кворума, каквито коментари имаше.

Номинацията на Екатерина Захариева за правосъден министър е резултат от разговори във формата на коалицията между ГЕРБ и Реформаторски блок, подчерта шефката на парламента. По повод коментарите, че Захариева е „министър на пожар", Цачева се обяви против такива, иначе цветни и ефектни, характеристики. За човек, който е изпълнявал своите задължения, не виждам аналогия с пожара, убедена е тя.

В Правосъдното министерство има много рутинна работа и тя трябвало да се свърши в синхрон с НС, но категорично и с участие на съдиите, прокурорите, следователите, с професионалните им гилдии, и НПО-тата в този сектор. Цачева е на мнение, че основата е положена с приетите конституционни промени, но най-важното е в Закона за съдебната власт. „Още повече, че в преходните разпоредби в промените за Конституцията сме приели в тримесечен срок, да станат факт промените в Закона за съдебната власт, което е изключително кратък срок”, подчерта Цачева.

От думите й стана ясно, че Патриотичният фронт (ПФ) няма претенции за заемане на министерски позиции. Цачева изтъкна, че разговори за нови елементи в коалиционното споразумение се водят между ГЕРБ и РБ, защото коалицията е двустранна. ПФ парламентарно подкрепя това правителство, но категорично е отказал желание да участва в изпълнителната власт преди година и два месеца. „Не съм чула да имат заявки в момента за министерски кресла", заяви Цачева.