"Аз съм за външните граници да бъдат охранявани, а тези държави, които не могат да се справят, да бъдат подпомогнати и да се справят със задачите си". Това заяви българският премиер Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди началото на Срещата на върха на ЕС.

Запитан каква позиция ще защитава България, Борисов отговори: "Радвам се, че това, което говорих преди месеци, стана позиция на ЕК. При посещението в България на лидери от Европа, ясно и точно на границата им обясних как трябва да се охранява Шенгенска граница. Позицията ни е да се ограничи притокът на мигранти. Тези, които са в Съюза, да бъдат интегрирани, да им се намери работа, образование, здравеопазване и след това на квотен принцип колкото трябва или колкото може да се приема, да бъдат приемани. През другото време да се извършва необходимата проверка и да се пропускат тези, които бягат и спасяват живота си. Другите, които търсят по-добър живот, трябва да бъдат третирани като икономически имигранти и по друг начин да търсят прехраната си след като намерят дадена държава, където да го правят", обясни Борисов.

Той отказа да коментира изказванията на лидерите на други партии за предсрочни избори, както по-рано през деня бе намекнал председателят на ДПС Лютви Местан.

"Ако искат, може да си премерим силите пак. Допълнително 40-50 млн. за избори, допълнително напрежение в държавата. Това намалява инвестициите, служебно правителство трайно дестабилизира страната. От какво са недоволни", запита Борисов и изреди статистика за нещата, които смята за успех.

От кое са недоволни, запита Борисов. Добре дошли са на избори, кой може да постигне това, което постигнахме, продължи с реторичните си въпроси той.

"Че здравната каса от 400 млн. повече й даваха м.г. сега е под 10 млн. дефицитът", каза той без да уточнява как това влияе върху здравето на нацията и достъпа до здравеопазване.

"Че всеки ден откриваме и почват да работят с най-добрата апаратура и вече няма да има списък на чакащите на онкоболните", заяви премиерът.

Викаме помощ от Брюксел за съдебната реформа?

Викаме помощ от Брюксел за съдебната реформа?

Борисов предлага в прокуратурата да отидат пратеници и да наблюдават

"Кое от всичко това не им харесва", запита Борисов и сам си отговори: "На неколко групи, че беха свикнали да се хранят от контрабандата. Кое не им харесва - че падна цената на бензина? Що сега не свалят цените? Че се направи конституционна реформа, която дори не сме мислили", каза министър-председателят. Припомняме обаче точно заради тази реформа правосъдният министър Христо Иванов си подаде оставка.

Който иска да каже - аз искам всичко това да го няма, защото ще се случи еди какво си. Кой може да се справи по-добре от това правителство - Радан Кънев в изолацията, в която изпадна? БСП, които се провалиха, ДПС?", реторично запита Борисов.

"Моята добрина, толерантност, желание за стабилност има някакви граници", каза Бойко Борисов. "Радан Кънев беше този, който държеше да знае, че няма да разбутам аз правителството. Всички ме подозираха, че ще търся аз предсрочните избори, за да си направим по-голямо мнозинство в парламента и да отидем към президентските избори. Това те ме заподозираха", повтори българският премиер.