Премиерът Бойко Борисов предлага у нас да дойдат експерти от Европейския съюз, които да ни помогнат за съдебната реформа. Пред журналисти в Брюксел той заяви, че бихме искали европейски пратеници да дойдат и да наблюдават всяка една стъпка, която правим, за да сме сигурни, че е в правилната посока. Според него това не е обидно за държавата.

„Ако нещо не се справяш и е видно, че хората не го одобряват и ние искаме да стане по-добре, защо да не ни помогнат с двама-трима експерти”, коментира Борисов. Той предлага и в прокуратурата да отидат двама, за да наблюдават всичко, което се прави, за да са наясно в Европа, че се полагат усилия.

Запитан дали това е нова инициатива, Бойко Борисов отговори: „Това е инициатива, която току що ми дойде на ум”.

Точно преди да стигне до тази идея, премиерът коментираше предложението за създаване на агенция за обща охрана по външните граници. Страната ни подкрепяла създаването на такава агенция, защото на всеки, който не се справя, трябва да му се предлага помощ.

Бойко Борисов посочи като пример мониторинга, който ние имаме върху съдебната система. Имаме мониторинг, защото се счита, че дори една страна да има проблеми в съдебната система, бизнесът на инвеститорите от другите държави не е гарантиран.

Той смята, че въпросната агенция ще може да помага, ако страната не се справя и всички след това страдат. Борисов е категоричен, че страната ни се справя сама за границите, но ако има финансова помощ не бихме я отказали.

Бойко Борисов призова всички да се стегнат и да се оправят сами. Ако има такива, които не могат, другите трябва да им помогнат, включително и с хора. Борисов посочи, че в момента ние помагаме на Словения с наши специалисти.

Той смята, че напливът на бежанци не трябва да застрашава Шенгенското пространство и свободното придвижване, което било най-хубавото, което ни се е случило, особено на тези, които са живели зад „Желязната завеса”. Колеги на Борисов споделили, че дори като се движат в Европа по магистралите ги спирали, тъй като има потоци от бежанци.