Депутатите се захванаха с избора на нов правосъден министър. Обсъждането започна със смях в пленарна зала. Повод за него стана неволна грешка на председателя на парламента Цецка Цачева, която призова депутатите да гласуват допускане в зала на предложената за министър. Вместо Екатерина Захариева обаче Цачева обяви: "Екатерина Михайлова". Този лапсус предизвика смях в залата, а социалистът Атанас Мерджанов се провикна от мястото си: „Тя е по-добрият вариант".

„Много е приятно цялата зала да се весели на мой гръб", се опита да излезе от ситуацията Цачева.

НС гласува кандидатурата на Захариева за правосъден министър

НС гласува кандидатурата на Захариева за правосъден министър

Тя има сигурната подкрепа на ГЕРБ и АБВ. Реформаторите и патриотите обаче са разединени. ДПС, БСП и АТАКА отказаха подкрепа.

Преминавайки към сериозната си задача, вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева се захвана с това да представи биографията на Екатерина Захариева. Кунева обаче започна с извинение от името на премиера Бойко Борисов за отсъствието му при гласуване на персонални промени, именно в неговото правителство, но го оправда с присъствието му на важен европейски форум.

Атака обяви Захариева за поредното назначение на войнстващата посредственост

Атака обяви Захариева за поредното назначение на войнстващата посредственост

В номинацията й съзряха фатален дефицит на професионализъм

Иначе почти всички други министри заеха местата си в пленарна зала и проследиха избирането на новия си колега. Изключение не направи и Христо Иванов, който очаква своето официално освобождаване като министър на правосъдието.

Очаквано първи за Захариева поискаха да говорят от „БСП Лява България", които обявиха, че няма да я подкрепят.
„Четейки биографичните данни, г-жа Захариева е преминала през целия политически спектър на мнозинството - ДПС, ГЕРБ, президента и с това се обяснява нейното предложение", обясни недоволството депутатът от левицата Филип Попов.

Колкото по-неподготвен си за една длъжност, толкова е по-възможно да бъдеш назначен. Тази стратегия днес за пореден път щял да гласува парламентът с избора на Екатерина Захариева, според Велизар Енчев. Назначавал се правосъден министър от обкръжението на държавния глава. Освен това Захариева, по думите му, не била завършила и Правния факултет на Софийския университет. Вместо това тя имала изцяло административен опит.

Захариева е авторитарна и слаб юрист, категорични в бранша

Захариева е авторитарна и слаб юрист, категорични в бранша

Гласуваме вот на доверие на правителството, смята Георги Кадиев

Лидерът на БСП Михаил Миков на свой ред заяви от трибуната, че днес не се коментирало как ще функционира съдебната власт, а дебатът се съсредоточавал върху персоналните качества на номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева.

По мнението на социалиста в правосъдието имало една загубена година. Миков „захапа” премиера заради отсъствието му от пленарна зала. Сакън дали ще е министърът в оставка или ще се избере нов, нищо няма да се промени, коментира лидерът на БСП. Днес окомплектовката на кабинета има по-скоро формален характер, категоричен бе той. По думите му освен новия министър, нищо нямало да се промени в правосъдието.

Реформаторският блок няма единна позиция и ще гласува по съвест, обяви Петър Славов от блока. Гражданската квота в блока щяла да гласува „въздържал се”. Имаме проблем с даването на доверие в аванс, изтъкна Славов. 

„Къде сте? Вие не знаете къде сте и искате да убедите хората къде сте”, заяде се Миков с реформаторите.

Лидерът на левицата се заяде със Славов. Хубаво е, че се обявявате, че не знаете къде сте, подчерта социалистът. Някаква сектичка тука в дясното пространство постоянно търси оправдание незнайно пред кого за политическото си безсилие и неопределеност, заяви Миков.

„Къде сте? Вие не знаете къде сте и искате да убедите хората къде сте”, продължи социалистът.

Очевидно колебанията в Реформаторския блок са дали отражение и върху ДПС.

„Дори сред управляващата коалиция има колебания, неопределеност, резерви за тези промени. Как може вие да очаквате подкрепа от опозицията за нещо, за което вие самите не сте убедени дали е правилно или не", се зачуди народният представител от движението Четин Казак. Той обяви, че от ДПС няма да подкрепят избора на Екатерина Захариева, защото са конструктивна опозиция.

Все пак третите по сила са недоволни и от това, че нищо конкретно не се е случило в посока съдебна реформа. „Няма как да ви дадем картбланш за продължаване на нещо, което не се е случило още от самото начало. Ние сме за съдебната реформа, но не по начина, по който се опитваше да я прокара министърът на правосъдието в оставка", обясни Казак.

Той коментира и каква трябва да бъде работата на новия правосъден министър и загатна: „Трябва да работи не само с една съсловна магистратска организация, а с всички, както с всички парламентарни групи".

И ГЕРБ реши да коментира повече коалиционния си партньор - Реформаторския блок, вместо избора на Захариева за нов министър на правосъдието.

Скъпи колеги от РБ, мястото ви не е там, където в момента стоите. Минете, където е ясно изразената опозиция при БСП, или отзад при независимите депутати", се обърна към реформаторите председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и обясни призива си с думите: „В политиката трябва да бъдеш последователен и искрен към избирателите". „Да не повишаваме градуса на напрежението", поиска още Цветанов.

И сега той не пропусна да обяви, че това правителство е безалтернативно. „Това е правилната политика и правилното правителство", заключи зам.-шефът на ГЕРБ.