Днес в 9 часа парламентът ще гласува предложената от премиера Бойко Борисов кандидатура на Екатерина Захариева за правосъден министър.

След срещите й с парламентарно представените партии стана ясно, че тя има сигурната подкрепа на ГЕРБ и АБВ. Реформаторите и патриотите обаче са разединени и не всички в техните редици ще гласуват "за", стана ясно вчера. ДПС, БСП и АТАКА отказаха подкрепа.

Цачева против Захариева да се определя като „министър на пожар”

Цачева против Захариева да се определя като „министър на пожар”

Очаква отговорен дебат

Захариева има юридическо образование. Тя бе заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Бойко Борисов и Главен секретар на президента Росен Плевнелиев за година. От 13 март до 29 май 2013 г. бе вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в състава на служебното правителство на Марин Райков.

Тя запази този пост и по време на служебното правителство на Георги Близнашки. От 29 май 2013 г. президентът Росен Плевнелиев назначава Екатерина Захариева за началник на Кабинета на Държавния глава.

Припомняме, именно отстъпването от част от поправките в Конституцията (разпределението на съдийската и прокурорската квота във ВСС- б.р.), около които имаше споразумение между партиите през лятото, стана повод при гласуването на второ четене миналата седмица министърът на правосъдието Христо Иванов да подаде оставка.

От 2003 г. тя работи в държавната администрация, а преди това за няколко години е била адвокат.