АБВ подкрепя Екатерина Захариева за министър на правосъдието. След срещата с нея Румен Петков изрази задоволството си от разговора. Тя предложила изчистен механизъм за атестиране на магистратите.

Захариева впечатлила АБВ с идеите си за гражданското производство и търговското производство.

Марияна Тодорова обясни, че съпартийците на Георги Първанов били доволни от подхода, който Екатерина Захариева им представила. Обеща всеки път, когато предлага някакви промени в закони като предстоящите промени в Закона за съдебната власт, първо да представи проекта за обсъждане в парламента, между парламентарните групи и след това да ни представи един готов вариант, каза Тодорова. Захариева обръщала подхода – първо ще търси консенсус и после щяла да представя закони.

Частичен консенсус бил постигнат между АБВ и номинираната Захариева за Съвета за съдебна реформа. Различията идвали от това дали този съвет да е към министъра на правосъдието или към Народното събрание.

Следим без особен ентусиазъм този процес на замеряне с текстове, отговори Петков на въпрос за преподписването на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок.