ГЕРБ нямат кандидат за министър на правосъдието. Това обяви Радан Кънев по време на дебатите преди гласуване кандидатурата на Екатерина Захариева.

Това той съзря в номинацията на Екатерина Захариева. Тежка институционална криза в държавата вижда лидерът на ДСБ. Няма такъв филм като държава без реформа, предупреди Кънев. Държавата ще рухне, притеснен е той.

Тъмносиният водач предупреди, че идвали предсрочни избори. 3 сцепени ПГ щели да гласуват за новия министър. Има преконфигуриране на парламентарно мнозинство, изтъкна Кънев. Освен това той вижда и корупция в управлението.

Колеги от ГЕРБ, нашето доверие се изчерпа, заяви още Радан Кънев. Доверието е твърде малко, за да се дава на заем, обърна се той към Захариева. Обеща й обаче подкрепата на ДСБ, когато останела сама в боя.

Цвета Караянчева от ГЕРБ се ядоса на Кънев. Вашата партия беше създадена с разцепление, обърна се тя към тъмносиния лидер. ДСБ се създала с цепенето на СДС. Защо не изтеглите всичките си кадри от властта, попита тя. Защо говорите заедно с ДПС за предсрочни избори, ядоса се Караянчева.

Нима вие не постигнахте историческия компромис, когато отидохте на колене при господин Доган, господин Местан, посочи депутатката от ГЕРБ, правейки лапсус между почетния председател на ДПС и лидера Лютви Местан.

Радан Кънев й приличал на сърдито детенце, на което са взели камиончето. Трябва да бъдем единни, а не да се ритаме по кокалчетата, подчерта Караянчева.

Съпартиецът й Данаил Кирилов сподели разочарованията си от лошите думи, които чул за Захариева. Александър Ненков от ГЕРБ също взе думата и сподели своето огорчение от поведението на ДСБ. Вгледайте се в себе си, настоя той.

Радан Кънев отново излезе на трибуната. Актът на оттегляне от управляващото мнозинство, не е акт на триумф, сподели той. С тази номинация правителството давало зелена светлина за предсрочни избори, по мнението му. Христо Иванов пък бил биткаджия, който достойно се оттеглил.

Не сме правили и няма да правим партийни назначения, обяви Радан Кънев.

Изборите вече са необходимост, обяви по време на дебатите лидерът на ДПС Лютви Местан. Той взе думата в отговор на Цвета Караянчева и Радан Кънев и се почувства засегнат от споменаването на неговото име и на това на движението.

„Г-жо Караянчева, така като ме гледате изглеждам ли ви на прокажен? Не. Тогава какво противоестествено виждате в диалога с вашия лидер и в диалога с Радан Кънев? Този диалог направи възможна втората редакция на проекта за Конституцията", посочи лидерът на ДПС.

Той не пропусна възможността да обяви още веднъж, че се нуждаем от предсрочни избори. „Това е така не, за да спре реформите, а точно обратното. Това правителство не е в съзнанието да генерира реформи", отговори Местан и на Кънев.