Реформаторският блок не достигна до общо решение дали утре в пленарна зала да подкрепи Екатерина Захариева за нов правосъден министър.

След продължителна среща между парламентарната група на Блока и самата Захариева, шефът на реформаторите в Народното събрание Найден Зеленогорски обясни, че в Блока решение се взимало с 2/3, а подкрепата за нея не достигнала нужната цифра. Имало обаче липсващи депутати и такива, които още не са взели решение.

Подготвена съм за правосъден министър, обяви Захариева

Подготвена съм за правосъден министър, обяви Захариева

След консултациите и с РБ тя обясни на брифинг

В крайна сметка утре в зала по време на самото гласуване ще стане ясно дали Захариева изглежда подходящ заместник на Христо Иванов в очите на РБ. Утрото е по-мъдро от вечерта, спокоен е за вота Зеленогорски.

Той смята, че Захариева ще бъде избрана и ще се справи с тежката задача. В неговите очи даже тя изглежда като много смела жена, готова да поеме поста в подобен момент. В тежки кризи обикновено жените поемат нещата в свои ръце, прецени Зеленогорски.

За РБ най-важните неща в съдебната сфера са антикорупционният закон и този за съдебната власт - това са обявили те пред самата Захариева.

НФСБ „притиснали” Захариева с въпроси за имотите на Плевнелиев по морето

НФСБ „притиснали” Захариева с въпроси за имотите на Плевнелиев по морето

Патриотичният фронт е разединен относно подкрепата си

Лидерът на реформаторите в парламента коментира лаконично и това дали вече опозиционният Радан Кънев ще положи подпис под новия анекс, който властта готви в коалиционното си споразумение.
"Еми добре, окей, аз какво да направя", констатира Зеленогорски по повод гаранцията на колегата си, че няма да разпише. Този анекс ще бъде отворен за подписване от всички депутати, решението за РБ вече е взето - 2/3 ще го подпишат, категоричен е той.

Все пак Зеленогорски не може да си обясни как някой може да не го разпише. Не виждам защо не искаш да подпишеш това до три-четири месеца да има антикорупционен закон, до 5-6 месеца да има значителен напредък по Закона за съдебната власт - аз лично не знам как може да се обясни това на хората и на обществото, недоумява той.