Христо Иванов вижда в лицето на новия министър на правосъдието Екатерина Захариева възможност за рестарт на съдебната реформа.

„Там, където аз съм бъркал, това да бъде компенсирано и където сме очертали някакви насоки, които трябва да се свършат, да бъдат продължени", описа пред журналисти в парламента Иванов, минути след като окончателно остави стола на министър на правосъдието.

И днес той подчерта, че въпросът не е в качествата на Захариева и те дори не бива да бъдат подлагани на съмнение. „Големият въпрос е какъв ще бъде мандатът и каква подкрепа ще има тя", посочи Иванов и уточни: „Захариева трябва да има много сериозен политически ресурс".

„Големият проблем е как да се справим със системната корупция в съдебната власт и институциите. Това са изключително дълбоки и тежки реформи. Това не са реформи, с които се режат ленти и се отчитат бройки и се прави ПР. Въпросът е дали Захариева ще има подкрепа за тези реформи", отбеляза още Христо Иванов.

По отношение на съдебната реформа той загатна: „Дали просто закърпваме онази част от тапета, която е паднала, за да не стои грозна дупка на стената. Или този път политическите сили са разбрали, че  тази реформа е много тежка". „Тази реформа просто с приказки за консенсус няма да стане, защото не може да се постигне консенсус с тези, които трябва да се реформират", убеден е вече бившият министър на правосъдието.

Като за довиждане Иванов заключи пред медиите: „Надявам се, че моята оставка ще послужи за осъзнаване на нуждата от сериозна политическа подкрепа".

По-късно старият и новият министри Христо Иванов и Екатерина Захариева проведоха среща в Министерство на правосъдието.