В началото на редовното заседание на министрите от втория кабинет "Борисов" докато течаха протоколните кадри без присъствие на журналисти, премиерът Бойко Борисов представи кандидатурата на Екатерина Захариева за овакантения стол в правосъдното министерство.

Два часа след като обяви номинацията си, премиерът Бойко Борисов дойде в парламента и събра на съвещание депутатите от ПГ ГЕРБ.

Захариева приела, защото „съдебната реформа е реформата на реформите”

Захариева приела, защото „съдебната реформа е реформата на реформите”

Без реални стъпки в нея и без успокояване

По време на обявяването на кандидатурата на Захариева в МС Борисов обяви как е протекло съгласуването. "Събрахме групите на РБ и ГЕРБ, после направихме среща с АБВ и ПФ", обяви премиерът пред министрите си. Без присъствие на журналисти той увери, че кандидатурата на Захариева е получила консенсусно одобрение. Борисов очаква в петък процедурата по назначаването на Захариева на мястото на Христо Иванов вече да е приключила.

В парламента, част от депутатите от РБ са в опозиция и по темата за новия министър на правосъдието, а именно Екатерина Захариева, която бе номинирана от премиера Бойко Борисов.

В петък гласуват за Захариева, остават й два дни да търси подкрепа

В петък гласуват за Захариева, остават й два дни да търси подкрепа

Подкрепа от парламентарни сили

Петър Славов от РБ няма да участва в гласуването на новия правосъден министър. Той отказа да коментира номинацията за нов правосъден министър.

"Няма да участвам в гласуването", обяви пред News.bg той. "Считам, че моралният акт, който направи досегашният министър с подаване на оставката си, не може така бързо да се забрави", категоричен бе той.

Именно, за да се запомни това действие на Христо Иванов, той няма да гласува за оставката му в зала и за новия правосъден министър.

Мартин Димитров също няма да участва в гласуването на новия министър. "Няма да участвам в гласуването", категоричен бе реформаторът.

Захариева има юридическо образование. Тя бе заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Бойко Борисов и Главен секретар на президента Росен Плевнелиев за година. От 13 март до 29 май 2013 г. бе вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в състава на служебното правителство на Марин Райков.

Тя запази този пост и по време на служебното правителство на Георги Близнашки. От 29 май 2013 г. президентът Росен Плевнелиев назначава Екатерина Захариева за началник на Кабинета на Държавния глава.

Припомняме, именно отстъпването от част от поправките в Конституцията (разпределението на съдийската и прокурорската квота във ВСС- б.р.), около които имаше споразумение между партиите през лятото, стана повод при гласуването на второ четене миналата седмица министърът на правосъдието Христо Иванов да подаде оставка.

От 2003 г. тя работи в държавната администрация, а преди това за няколко години е била адвокат.