Лидерът на ДСБ Радан Кънев снема доверието си от кабинета на Бойко Борисов и става опозиционен депутат.

Това си решение той обяви минути след оставката на министър Христо Иванов.

Никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като български народен представител, обяви лидерът на тъмносините, припомняйки позицията си от преди време.

Днешното поведение на герберите го убедило, че не може да подкрепя повече това управление. Доверието от моя страна е напълно разрушено, имаше безкрайно много поводи да бъде наранено през изминалите месеци, но в момента е напълно разрушено, сподели Кънев.

Аз съм опозиционен депутат в 43 парламент, отсече той.

За това му решение вече били информирани премиерът Бойко Борисов, ръководството на РБ и на ДСБ.

Решението му да мине в опозиция не било изненадващ ход за никого. Оттук нататък следват политически решения на ДСБ и на РБ, смята Кънев. Първо се очаквали решенията на ДСБ за участието в коалицията. Решението щяло да се вземе от тъмносините до края на седмицата.

Десницата, по думите му, направила достатъчно компромиси за „едно съмнително управление”, по думите на Кънев.

ГЕРБ според него се отметнали от историческия компромис. Не мога да бъда в едно мнозинство с хора, които са ме излъгали, категоричен бе лидерът на ДСБ. Обсъждал се и сценарият РБ да излезе от управлението, но все още нямало политическо решение как ще участва блокът във властта.

Засега Кънев остава съпредседател на ПГ на РБ.