Оставката на правосъдния министър Христо Иванов няма да предизвика драматични промени и сътресения в коалицията. Това мнение изрази лидерът на АБВ Георги Първанов на извънредна пресконференция на партията му в парламента.

Попитан дали оставката е „предколеден подарък", Първанов заяви: „По-добре късно, отколкото никога". Той се въздържа от подробни коментари за действията на правосъдния министър.

„Смятам, че г-н министърът беше спънка за развитието на реформата в съдебната власт", коментира Първанов, който неведнъж изразява позицията си в тази насока.

По думите му министър-председателят Бойко Борисов ще предложи нов министър, а АБВ няма никакви претенции към този пост.

По повод заявлението на Радан Кънев, че оттегля персоналната си подкрепа към управлението, Георги Първанов заяви, че не би си позволил злорадство и ехидни коментари, каквито е чувал от самия Радан Кънев по адрес на АБВ. „Това е негово решение, само се питам къде ще седне като опозиционен депутат", зачуди се лидерът на АБВ. Надявам се да няма самоцелно опозиционерство, допълни той.

Много наши предложения, в това число и мои идеи, в този парламент не бяха приети. Не сме си късали ризите", подчерта Първанов.

На извънредния брифинг лидерът на АБВ изрази удовлетворение от начина, по който върви дебатът и от приетите текстове за промени в Конституцията.

„Мога да кажа, че този модел на съдебна реформа, чрез конституционните промени, беше заложен в онзи законопроект за съдебната власт, който ние обявихме, защитихме преди всички други парламентарни групи", коментира Георги Първанов.

Специално за текста, засягащ разпределението на квотите по колегии, Първанов смята, че това е един успех за АБВ, тъй като това е текст, който отстояват от самото начало, преди всички, преди „един друг кръг на интензивни разговори", преди т.нар. „исторически компромис". Беше проява на разум, мъдрост, на отговорност приемането на такова разпределение, смята Георги Първанов.

Според него духът на демокрацията предполага да търсим независимост и на едната, и другата колегия. „Смятам за вредно противопоставянето на съдии и прокурори", каза Първанов.

Първанов подчерта, че явното гласуване било договорено в резултат на сериозни преговори с партията мандатоносител. Не искаме нищо в замяна на подкрепата, отсече Първанов.

АБВ искат да се оформи един пакет, хомогенен, който е малка, но все пак работеща стъпка към реализацията на съдебната реформа, стана ясно още от думите на Георги Първанов.