Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепя идеята на новия правосъден министър Данаил Кирилов за разработване на механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд и на главният прокурор.

Това заяви Цацаров във Велико Търново, където участва в честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция и Деня на юриста, цитиран от БНР.

Припомняме, при встъпването си в длъжност новият правосъден министър Данаил Кирилов обясни, че първият му приоритет ще бъде изработването на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на председателите на Върховния касационен съд /ВКС/, Върховния административен съд /ВАС/ и Главния прокурор /ГП/.
Мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров изтича след месеци.

Междувременно от БИПИ поискаха свикване на извънредно заседание на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. На това заседание да бъде обсъдено предложението за разследване и предсрочно прекратяване на мандатите на тримата водещи магистрати предлагат юристите от БИПИ.

Извънредно заседание на Съвета за съдебната реформа предлагат от БИПИ

Извънредно заседание на Съвета за съдебната реформа предлагат от БИПИ

Възможността за смяна на шефовете на ВКС, ВАС и прокурор №1 да се обсъди на Съвета

"Ние сме го обсъждали с г-н Кирилов, вчера то бе обсъдено и с г-н Тимерманс. Това предложение среща разбиране и бих казал много силна подкрепа от ЕК. Не става дума за предсрочно прекратяване (на мандата - б.р.). Става дума за механизъм за дисциплинарна отговорност, разследване в случаите на обвинения за извършено престъпление", каза Цацаров. Вчера той имаше среща с първия вицепрезидент на Европейската комисия /ЕК/ в Брюксел Франс Тимерманс.

Главният прокурор не посочи кога се очаква този механизъм да бъде изработен и да започне да действа.

Сотир Цацаров разясни на Тимерманс какво работи Спецпрокуратурата

Сотир Цацаров разясни на Тимерманс какво работи Спецпрокуратурата

Подчертан бе и напредъкът по реформите в съдебната система

По думите на Цацаров, предложението среща разбиране и силна подкрепа от Европейската комисия. В деня на юриста главният прокурор Сотир Цацаров пожела повече българщина и мисъл за обединение. Той честити днешния празник на всички юристи, търновци и българи и призова да сме по-обединени и единни.

Христо Иванов припомни нуждата от отчетност на главния прокурор

Христо Иванов припомни нуждата от отчетност на главния прокурор

Да възстановим реалната независимост на съда, призова бившият правосъден министър