От партия "Да, България" призовават главния прокурор Сотир Цацаров да се оттегли от поста си, защото няма кой да провери действията му. Това заяви на пресконференция бившият правосъден министър Христо Иванов дни след като в публичното пространство бизнесменът и издател Сашо Дончев разказа, че по време на разговор с главния прокурор Сотир Цацаров е бил заплашван.

Призоваваме всички парламентарни сили да осъзнаят казуса и да подкрепят искането ни, заяви Иванов. Призоваваме парламента да формира анкетна комисия, Висшият съдебен съвет (ВСС) да се сезира с дисциплинарно производство за Цацаров - да се сезира, защото това е моментът, когато тези хора трябва да се определят дали са прокурори или аргати на Цацаров.

Ще се обърнем и към Европейската комисия. Този път нито България, нито ЕК може да си позволи тази случка да потъне в пясъка. Ще призовем следствието да е заедно с европейски прокурори, каза Христо Иванов.

Нашата кауза ще бъде препоръките на европейските прокурори да бъдат изпълнени, допълни бившият правосъден министър.

Нашата прокуратура обявява гръмки разследвания, които остават без резултати. От това смърди и тази смрад не можем да си позволим като общество. Т.нар. казус Яневагейт беше окончателно заметен след 5 препоръки в различни доклади на ЕК, че трябва да има проверка по този казус. Този казус никога не стигна до проверка на съдържанието на тези разговори, припомни Иванов.

Репликата, цитирана от Филчев: "Защо е толкова мек", и аз съм я чувал, каза Иванов. Това е любима реплика, това не е случайно. "Не е случайно, че г-н Филчев редовно е рециклиран в медиите с интервюта, когато има нужда от подкрепа на главния прокурор.

Тези интервюта след това се разпространяват по вътрешната система на прокуратурата за стягане на морала. Това се случва след Костинброд", заяви Христо Иванов.

Запитан дали не е по-логично да има временно оттегляне на главния прокурор, Иванов припомни, че подобно искане е имало и по-рано, но то не е изпълнено.

"Следващият път няма да бъде поканен бизнесмен в някой офис, а ще бъде в чувал. Следва ескалация. Прокурорската република се развива и утвърждава в България", заяви Христо Иванов.

Според него което и от двете твърдения (на Сашо Дончев и на Сотир Цацаров) да е вярно, това е ситуация, недопустима за европейска демокрация. Ако допуснем това да се замаже, да се размине, да не бъде отразено, ситуацията за всички нас ще става все по-лоша, категоричен е бившият министър.

Според Антоанета Цонева е необходимо да започне разговорът за крайния собственик, за концентрацията на собственост и разпространение на медиите в България. Това и доклада на европейските прокурори - отсъства от програмата на правителството. Темите не се забелязват от управляващата коалиция, смята тя.

Настояваме в дневния ред на българското общество тези теми да стоят. Нека ГЕРБ заяви ще има ли анкетна комисия по този скандал. Ще бъдат ли изискани всички възможни доказателства, каза тя.

За "Да, България" е важна медийната среда - върху издатели се оказва натиск. Прави ни впечатление, че в управленската програма темата медийна среда и публична среда отсъства.

Запитан за стенограмите, които се появиха в някои медии относно среща за създаване на нов политически проект между бизнесмена Иво Прокопиев, Христо Иванов и др., Иванов каза: "Не съм отричал, че познавам г-н Прокопиев и поддържам отношения с него. Поддържал съм диалог с него по различни теми. Срещал съм се с широка българска група влиятелни хора. Обсъждал съм политическата ситуация в България. От моя гледна точка това, което съм казвал и правил е напълно легитимно".

Запитан дали е нормално бизнесмени да си уреждат срещи с главния прокурор или председател на работодателска организация да иска среща, той отговори, че не е нормално.

Проблемът е, че главният прокурор не провежда тази среща по протокол в прокуратурата. Изяснете къде е проведена срещата, ако не е в Съдебната палата, прикани той. Ако Цацаров се среща с председател на работодателска организация - това официална среща ли е или е мишкуване по кьошетата, запита Христо Иванов.

Цонева запита колко такива срещи е имало с други бизнесмени по време на предизборната кампания и призова това да бъде изяснено в рамките на изслушвания, разследвания. Няма да коментираме въпроса с посредника, каза тя без да уточнява кой е посредничил за срещата.

Ще има ли в България прокуратура, която може да отговори на всички въпроси - по правов, демократичен начин, запита Христо Иванов. Въпросът е как един или друг бизнесмен си е натрупал парите, допълни бившият правосъден министър.