Екстрадицията на семейство Арабаджиеви от Испания е разгледана на първа инстанция и разрешена, а сега следва да се произнесе и горният съд, коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев пред БТА.

Арабаджиеви търсели информация за данъчни и за Гешев

Арабаджиеви търсели информация за данъчни и за Гешев

Всякакви интереси се преплитали в битката за нов главен прокурор, обясни Гешев

По думите му в част от откритите телефони на семейство Арабаджиеви при претърсванията на къщата, където бяха задържани, са открити данни за разследването. Според него те говорят за опити то (разследването) да се затрудни. По думите на Гешев на телефоните има снимка на документи, на наказателното дело и на европейската заповед за арест.

Открити са още анализ на конкретни лица от НАП - "кои са техни и кои не са, кои могат да им решат проблемите", допълни Гешев. Според него Арабаджиеви са търсели информация за съдиите по мерките на сина им, както и за самия Гешев - адрес, семейство, работа.

Зам. главният прокурор отказа да коментира дали в Националната агенция по приходите(НАП) е открита пробойна по тези данни, но информацията щяла да се провери.

"Пробойна има във всички държавни служби, когато става въпрос за много пари, натискът е голям, когато имаш много пари може да ангажираш много методи за въздействие", заяви Иван Гешев. Припомняме, сутринта пред БНТ той обясни, че в телефоните на Арабаджиеви имало информация за данъчни инспектори. По делото КТБ, където в момента четвърто заседание продължава разпитът на основния свидетел Бисер Лазов, прокурор Гешев обясни, че свидетелят обяснява механизма за източване на банката и практиките на престъпната група ръководена от Цветан Василев. Според него предстоят още много обяснения, преди да се стигне до конкретните подробности - до политиците, журналистите, социолозите, артистите, спортистите и други.

Иванчева и Петрова: Змията хапе най-силно, когато знае, че умира

Иванчева и Петрова: Змията хапе най-силно, когато знае, че умира

Двете пишат от ареста

В коментар за присъдата на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров Гешев каза, че няма пречка присъдата да се протестира и след това, когато мотивите са готови, протестът да се допълни.

Според Иван Гешев "делото е учебникарски пример" за наличие на доказателства, които могат да проследят парите от човека, който ги дава през посредника до хората, които ги получават.

За строгостта на наказанието Гешев отбеляза, че законодателят е преценил подкупът в особено големи размери да се наказва от 10 до 30 години затвор. По думите му наказанието е около средния размер за Иванчева, а за другите двама около минимума. "Въпреки че наказанието (на Иванчева и на Петрова - б.р.) се доближава до това за убийство, което престъпление причинява много страдания, но на определен кръг хора, то "корупцията убива цялата ни страна, общество, убива бъдещето на децата ни и на пенсионерите, които не могат да си получават пенсиите, да получат качествено здравеопазване и социални надбавки", каза Иван Гешев.