Местят бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова в Сливенския затвор. Това стана ясно от съобщение в социалната мрежа, написано от бившия пиар на общината Петър Кърджилов.

"В момента съм в следствения арест на Г. M. Димитров със семействата на Десислава и Биляна да им предадем багаж за Сливенския затвор. Охранителите, които приемат багажа отказват да приемат шампоан и балсам! Карат ги да си ги купуват от лафката в затвора! За информация, един шпеков салам в лафката в ареста на Векилски се продава на цена от 20 лева. Смятайте колко струват шампоана и балсама", пише Кърджилов.

Граждани протестират в защита на Десислава Иванчева

Граждани протестират в защита на Десислава Иванчева

Недоволните се събраха пред Представителството на Евросъюза у нас

Припомняме, вчера Спецсъдът осъди на 20 години затвор Десислава Иванчева и на 15 г. нейната заместничка Биляна Петрова за искане на подкуп от 500 хил. евро и получаване на 56 хил. евро от бизнесмена Александър Ваклин.

Решението на съда може да се обжалва в 15-дневен срок пред апелативната инстанция. Същото наказанието бе поискано в неделя от беше поискано от прокуратурата.

Допълнително Иванчева и Петрова са с наложени глоби съответно от 10 000 лв. и 15 000 лв.

На 12 години затвор е осъден Петко Дюлгеров, който също трябва да плати глоба в размер на 12 000 лв. Обвинението се градеше на показанията на Петко Дюлгеров, който на 9 април се отказа от показанията си.

По повод тежките присъди на първа инстанция от Спецсъда за Иванчева и за Петрова юристът и водач на листата на Демократична България за евровота Радан Кънев призова да не се бърза със заключенията. В пост в социалната мрежа той пише:

"Припомням, че всички са невинни до трета инстанция. И само тя може да каже кой е престъпник ...
Но - присъдата на спецсъда безспорно е шокираща по размер, особено като се има предвид, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова са ОПРАВДАНИ по обвинението за ПОЛУЧАВАНЕ на подкуп. (Ясно е, че прокуратурата ще протестира присъдата в тази част, т.е и това не е окончателно)", пише Кънев.

Според него, ако оправдателната присъда за получаване се потвърди, всички въпроси около скалъпването на СРС-та и "нагласяне" на обвинението остават валидни...

"Обществената реакция срещу прекомерната присъда и тежките неясноти около доказателствата тепърва ще направят това дело знаково и решително за цялата система на наказателно правораздаване.

Със сигурност, не се чувствам празнично и нямам повод да честитя празника на българските демократи и юристи...", пише Кънев.

В неделя, 14 април, се проведоха заключителните пледоарии по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Дни преди това адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви, че прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу бившата кметица. По думите му отмятането на Дюлгеров от показанията си е "изстисканият лимон и сока, който трябва да преглътне прокуратурата".

На последното заседание по делото обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

Преди месец стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани преди една година с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. 

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

Ваклин искал лично отмъщение и вендета

Ваклин искал лично отмъщение и вендета

Петко Дюлгеров много пъти лъган от бизнесмена