Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) откриха процедурата за избор на нов главен прокурор. В рамките на четири заседания ще се приемат номинации, както обясни Сотир Цацаров. Той си пожела на 24 октомври процедурата за приключи успешно.

Преди заседанието на ВСС се проведе и протест на граждани, които представиха визията си за новия главен прокурор. А иначе процедурата е продължителна.

Кирилов стресна ВСС - не иска да води заседанията

Кирилов стресна ВСС - не иска да води заседанията

Цацаров му обяснява, че може да се изкаже винаги, когато поиска

До 29 юли Пленумът на ВСС ще проведе четири заседания за внасяне на предложения за кандидатури за главен прокурор. До 12 август номинираните кандидати следва да представят писмена концепция.

Те трябва да представят подробна автобиография, свидетелство за съдимост, удостоверение за липса на образувани досъдебни производства и висящи наказателни дела и др.

Маргарита Попова: Главният прокурор да е адекватен за правовата държава в ЕС

Маргарита Попова: Главният прокурор да е адекватен за правовата държава в ЕС

Във Висшия съдебен съвет се открива процедурата за избор на нов главен прокурор

На 12 септември Пленумът на ВСС ще проведе заседание за обявяване на датата, часа и мястото на изслушване на кандидатите за главен прокурор. Изслушването ще е на 24 октомври.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, обясни на брифинг, че процедурата трябва да започне възможно най-бързо и да има достатъчно време за становища. На 29 юли е последното заседание, на което трябва да се излъчи номинация за нов главен прокурор. Магдалинчев каза, че ще се търси политически независим магистрат. Искрено се надявам, че изборът този път ще бъде професионален, каза той и припомни, че досега главният прокурор не е идвал от прокурорските среди.

Избор заради самия избор няма да има, отсече Магдалинчев. Магистратите нямало да се съобразяват с местните избори на 27октомври. Бремето на тази отговорност е голяма, каза той и подчерта, че не вижда проблем новият главен прокурор да е жена. Жените понякога били по-волеви от мъжете.

Водещото в избора ще е професионализмът, стана ясно от думите му. Министърът на правосъдието също има право да издигне кандидатура, лаконична бе и Даниела Машева. Прокурорите щели да издигнат не повече от три кандидатури. Кога точно тя не каза, но те ще са в крайния срок - 29 юли.

Припомняме, президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор.

Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност".

Припомняме също, че на 26 април 2013 г . стана явен тайно направен запис в дома на премиера Бойко Борисов, на който дисциплинарно уволненият по-късно градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов по адрес на главния прокурор: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра".

При встъпването си в длъжност новият правосъден министър Данаил Кирилов обясни, че първият му приоритет ще бъде изработването на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на председателите на Върховния касационен съд /ВКС/, Върховния административен съд /ВАС/ и Главния прокурор /ГП/, след като различни организации възнегодуваха срещу липсата на такава. Основното искане беше за осигуряване на възможност главният прокурор да бъде разследван и да напуска преждевременно поста си, но към него добавиха и шефовете на върховните съдилища.

Припомняме, също, че с Конституцията от 1991 г. част от правомощията на главния прокурор са премахнати, като за сметка на това се увеличава неговата независимост. Мандатът му вече е 7 години и той вече се назначава от Президента по предложение на Висшия съдебен съвет, като не носи отговорност за действията си, освен в случай, че извърши престъпление.

Главният прокурор ръководи прокуратурата, организира и разпределя работата на своите заместници, назначава и освобождава служителите във Върховната касационна прокуратура, във Върховната административна прокуратура и в администрацията на главния прокурор и издава инструкции и дава указания относно дейността на прокуратурата.

След промените през 1989 г. главни прокурори на България са:

Мартин Гунев - 01 ноември 1990 - 19 февруари 1992 г.

Иван Татарчев - 17 февруари 1992 - 21.02.1999

Никола Филчев - 16.02.1999 - 22.02.2006

Борис Велчев - 23.02.2006 - 02.11.2012

Бойко Найденов (изпълняващ длъжността главен прокурор)

- 06.11.2012 - 09.01.2013