Шефът на ВАС Георги Чолаков не вижда как изборът на главен прокурор може да бъде политически и заяви категорично, че никога не е бил в нито един политически кабинет. Изявлението си пред журналисти Чолаков направи след срещата си с президента Румен Радев.

Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Според председателя на ВАС Чолаков новият главен прокурор трябва да бъде човек от прокуратурата, защото по-бързо може да започне да работи.

Президентът подчерта, че кандидатите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания. По думите му обществото очаква ясни измерители в прилагането на критериите за независимост на кандидатите. 

Президентът поискал независим нов главен прокурор пред Данаил Кирилов и Теодора Точкова

Президентът поискал независим нов главен прокурор пред Данаил Кирилов и Теодора Точкова

Радев акцентира и върху необходимостта от обществен дебат

Чолаков посочи, че подкрепя идеята за временно отстраняване на някои от тримата големи, защото, ако се повдигне обвинение на един от тях, той не може да остане и да изпълняват функциите си, а следва да бъде отстранен временно, докато тече производството.

В момента няма предвидена хипотеза за временно отстраняване на тримата големи, но трябва да се предвиди, защото има празнина, според Чолаков.

Той обясни, че идеята е не за отстраняване по НПК, а по Закона за съдебната власт.

По думите му в закона се предвижда възможност за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи. Тази възможност била разписана както по Конституцията, така и в Закона за съдебната власт, но ако се предлагат нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да се види какви са те.

На въпрос дали трябва да има изменения в Конституцията, свързани с ограничаване на правомощията на главния прокурор, Чолаков отбеляза, че темата върви отдавна, но и в момента прокурор няма законова забрана да образува производство срещу главен прокурор.

"Някак си, фактически, това трудно би могло да се случи", констатира Чолаков и добави, че ако се търси промяна в правомощията на главния прокурор трудно може да се реализира наказателна отговорност. Следва да се извърши такава промяна от друг независим орган, който да проведе процедурата.

На срещата беше обсъдена също така бързината и ефективността на административното правораздаване, както и натовареността на съдилищата, като аспекти от съдебната реформа.

Предстои държавният глава да разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Румен Радев: Обществото трябва да е убедено в прозрачността на новия главен прокурор

Румен Радев: Обществото трябва да е убедено в прозрачността на новия главен прокурор

И в неговата независимост

Припомняме, че до сега президентът се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с който обсъдиха новите правомощия на новия главен прокурор.

Според Цацаров тези обсъждания са прибързани, от една страна, и от друга, за промяна на правомощията трябва да се говори след встъпването в длъжност на новия главен прокурор.

След това държавният глава проведе разговор и с председателят на ВКС Лозан Панов. На излизане от президентството той заяви, че главният прокурор е най-силната политическа фигура, а започването на консултации по избора на нов главен прокурор били навременни.

Вчера Радев се срещна с министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа личност

Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа личност

Пред президента Панов поискал промени в Конституцията