Обществен дебат, ясни критерии и прозрачна процедура очаква държавният глава при номинирането и избора на следващия главен прокурор.

Това подчерта той на среща с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.

Разговорът е част от поредицата срещи, които държавният глава инициира с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

По време на срещата президентът акцентира върху професионалната компетентност и изявената независимост като критерии за избора на новия главен прокурор. Държавният глава подчерта и необходимостта от обществен дебат като гаранция за прозрачността на процедурата по номинирането и избора.

Държавният глава призова още Инспекторатът към ВСС да бъде ефективен гарант, че магистратите, кандидатстващи за поста главен прокурор, отговарят на необходимите за това критерии.

Той посочи, че отклонения от законовите предписания по отношение на независимостта на кандидатите, техния морал, професионализъм, декларирани доходи и имущество, впоследствие могат да компрометират дейността на прокуратурата.

Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа личност

Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа личност

Повторил пред президента предложенията си за промяна в Конституцията

Според президента Радев е необходима по-голяма прозрачност при деклариране на доходите и имуществото на магистратите, за да няма различия с режима за деклариране от лицата, заемащи други висши публични длъжности.

Теодора Точкова беше категорична, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще изпълни своите правомощия, съгласно закона, при избора на новия главен прокурор.

Сред темите на разговора бяха също така ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната власт, правомощията и отговорността на "тримата големи", както и прилагането на Механизма за сътрудничество и оценка.

Следващата среща на президента е с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Нови правомощия за главния прокурор, но за следващия

Нови правомощия за главния прокурор, но за следващия

Радев и Цацаров имали позитивна и конструктивна среща

Припомняме, че до сега президентът се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с който обсъдиха новите правомощия на новия главен прокурор. 

Според Цацаров тези обсъждания са прибързани, от една страна, и от друга, за промяна на правомощията трябва да се говори след встъпването в длъжност на новия главен прокурор.

След това държавният глава проведе разговор и с председателят на ВКС Лозан Панов. На излизане от президентството той заяви, че главният прокурор е най-силната политическа фигура, а започването на консултации по избора на нов главен прокурор били навременни.