Правомощията на главния прокурор не трябва да се променят до избора на нов такъв. Това заяви обвинител номер 1 Сотир Цацаров след срещата си с президента Румен Радев.

Повод за срещата беше именно предстоящия избор на нов главен прокурор на страната в края на настоящата 2019 година. Това е първата среща от поредица такива на президента с представители на съдебната власт. Следващата среща на Радев е утре, когато той ще говори с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

По думите на Цацаров срещата с държавния глава е преминала в добър, позитивен и конструктивен диалог.

Според Цацаров подобна среща и стартирането на такива консултации са малко подранили, а провеждането на самата среща - "доста прибързан процес".

Мандатът на главния прокурор изтича на 10 януари 2020 г., а според закона процедурата по избор на нов главен прокурор може да бъде открита в диапазона 10 юли - 10 септември.

Според него изключително важно консултациите да покажат волята на държавния глава за стриктното спазване на Конституцията и закона.

Президентът и Цацаров обсъждат критериите за избор на нов главен прокурор

Президентът и Цацаров обсъждат критериите за избор на нов главен прокурор

Двамата ще се срещнат на 13 май

Цацаров обсъдил с президента и начина, по който протича процедурата за избор на нов главен прокурор и сроковете, с които следва да се развие.

Главния прокурор отбеляза, че процедурата за избора на нов такъв не трябва да се превръща в процес, който може да бъде тълкуван като опит за влияние върху процедурата, в която президентът по Конституция няма никакви правомощия. В тази си констатация Цацаров срещнал пълното разбиране на държавния глава.

Сотир Цацаров и държавният глава провели разговори и за правомощията на главния прокурор. Становището на Цацаров, както и на президента Румен Радев било, че при всички случаи трябва да бъдат осъществявани промените в правомощията на главния прокурор, които са препоръчани от Европейската комисия и Механизма за сътрудничество и проверка.

60% отчитат провал на главния прокурор година преди края на мандата му

60% отчитат провал на главния прокурор година преди края на мандата му

В проучването за Български институт за правни инициативи

Цацаров припомни, че на 8 април 2019 г. преди и след КСНС при президента, лидерът на БСП Корнелия Нинова първа заговорила за промени в правомощията на главния прокурор. Той също направи връзка между съвпадащото посещение на Румен Радев и Корнелия Нинова в Асеновград.

Според Цацаров в позицията на БСП няма особена логика. Той постави и въпроса защо темата за правомощията на главния прокурор не е била повдигината пред година и половина или преди пет месеца, а това се случва точно сега.

Цацаров останал удовлетворен, че не видял съвпадение в позицията на Нинова и държавния глава.

По думите на главния прокурор президентът изразил становище, че при всички случаи каквито промени, свързани със статута на главен прокурор да бъдат обсъждани, те трябва да бъдат обсъждани при избран главен прокурор, което да представлява професионалната общност и да защитава техните интереси.

"Пред мен беше демонстрирано ясно разграничение между партийна и държавна позиция и липсата на съвпадение между тях", коментира Цацаров и благодари на държавния глава за твърдата му позиция.

Нинова влиза с три предложения на КСНС

Нинова влиза с три предложения на КСНС

Искат промяна на правомощията на главния прокурор

На въпрос дали следващият главен прокурор трябва да бъде човек от прокуратурата или външен човек, Цацаров отбеляза, че всичко било свързано със самата процедура и принципни въпроси, а всичко останало предопределя номинациите и избора.

Цацаров не коментирал с президента нито паметните бележки, както и думите на председателя на ВКС Лозан Панов. Двамата не са коментирали и думите на държавния глава за безнаказаността и корупцията.