Държавният глава Румен Радев ще проведе срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Първата от работните срещи е с главния прокурор Сотир Цацаров. Тя ще се проведе на 13 май на "Дондуков" 2.

Припомняме, че мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича през януари 2020 г. Като процедурата за избор на негов наследник може да бъде открита шест месеца по-рано, т.е. още през юли.

По същество конституционното производство за избора на главен прокурор включва две последователни фази. Първата фаза протича пред Висшия съдебен съвет (ВСС), който поставя, обсъжда и приема предложения за тайно гласуване и с квалифицирано мнозинство - повече от две трети от състава на ВСС (чл.173, ал.6 ЗСВ).При сегашния 24-членен състав на ВСС това означава с най-малко 17 гласа. Номинации могат да правят прокурорската колегия или министъра на правосъдието.

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Мандатът на Сотир Цацаров изтича след месеци

Втората фаза се осъществява от президента на Републиката. Той извършва назначаването с указ, когато приема предложението или го отхвърля.

Президентът не може да откаже предложението, когато то му се прави повторно.

Такъв случай имаше при назначаването на Георги Чолаков за шеф на ВАС, когато президентът Радев не подписа от първи път указа. След повторното гласуване от новия състав на ВСС обаче на Чолаков, Румен Радев не можеше да спре процедурата.

През март стана ясно, че зам.-главният прокурор Иван Гешев няма амбиции да се кандидатира за поста.

При встъпването си в длъжност новият правосъден министър Данаил Кирилов обясни, че първият му приоритет ще бъде изработването на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на председателите на Върховния касационен съд /ВКС/, Върховния административен съд /ВАС/ и Главния прокурор /ГП/, след като различни организации възнегодуваха срещу липсата на такава.

60% отчитат провал на главния прокурор година преди края на мандата му

60% отчитат провал на главния прокурор година преди края на мандата му

В проучването за Български институт за правни инициативи