Президентът Румен Радев върна предложението на ВСС да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС. Той заяви това от летище "София" преди да замине на официално посещение в Полша, съобщава БНТ.

Радев коментира, че със смяната на ВСС новият състав има нова легитимност и затова очаква те да процедират съобразно разписаните законови норми. Чолаков беше избран на 11 септември от предишния състав на ВСС с 20 гласа.

"Очакваме неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквани на обществото", коментира президентът във връзка с ВСС.

Георги Чолаков е новият шеф на ВАС

Георги Чолаков е новият шеф на ВАС

С 20 гласа от Висшия съдебен съвет

 Припомняме, процедурата за избор на шеф на Върховния административен съд (ВАС) би трябвало да започне отначало. "Нека обаче да се изчака да мине през всички етапи една процедура, за да се завърши конкретен орган", заяви Севдалин Мавров, член на новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите.

"Ако президентът не издаде указа, което очевидно ще стане, трябва да се повтори процедурата от начало. Предложението повторно гласуване няма да е достатъчно обективно", смята и Цветинка Пашкунова, също нов член на ВСС от квотата на съдиите.

Новият ВСС с нагласа за нов избор на шеф на ВАС

Новият ВСС с нагласа за нов избор на шеф на ВАС

Нова процедура за шеф на ВАС или прегласуване?

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви вчера преди първото заседания на новия ВСС: "Аз определено смятам, че трябва да се започне нова процедура за избор на председател на ВАС и в тази посока ще бъдат и моите аргументи. За мен по-прецизно би било да се започне нова процедура. Само едно прегласуване няма да е достатъчно убедително".  

Новата процедура трябва да е с нови кандидати. В подкрепа на аргументите си, Панов добави, че новите колеги не са изслушали кандидатите, не са им задавали въпроси.

И Лозан Панов „за“ нова процедура за избор на шеф на ВАС

И Лозан Панов „за“ нова процедура за избор на шеф на ВАС

Въпросът за избора на шефа на ВАС трябва да се постави на ВСС