"Аз определено смятам, че трябва да се започне нова процедура за избор на председател на ВАС и в тази посока ще бъдат и моите аргументи. За мен по-прецизно би било да се започне нова процедура. Само едно прегласуване няма да е достатъчно убедително". Това заяви председателят на ВКС Лозан Панов преди първото заседания на новия ВСС.

Новата процедура трябва да е с нови кандидати. В подкрепа на аргументите си, Панов добави, че новите колеги не са изслушали кандидатите, не са им задавали въпроси.

Новият ВСС с нагласа за нов избор на шеф на ВАС

Новият ВСС с нагласа за нов избор на шеф на ВАС

Нова процедура за шеф на ВАС или прегласуване?

Панов добави, че въпросът за избора на шефа на ВАС трябва да се постави на ВСС, за да се дебатира по него. Едната теза е, че трябва да се започне нова процедура, а другата, че трябва да се извърши само прегласуване.

Припомняме, че Георги Чолаков бе избран от ВСС за нов председател на Върховния административен съд, след като кандудатурата му беше издигната от Общото събрание на съдиите във ВАС.

Изслушват кандидатите за председател на ВАС
Обновена

Изслушват кандидатите за председател на ВАС

Чолаков и Янкулова в надпревара

За него гласуваха 20 от кадровиците на съдебната власт. Само 5 гласа получи другият кандидат за поста - Соня Янкулова, която има опит и като зам.-министър на отбраната и на вътрешните работи.

Изборът трябва да бъде потвърден с указ на президента, като държавният глава може да наложи вето и да върне процедурата на съдебния съвет. Това обаче може да се случи само веднъж.

Искат Румен Радев да откаже назначаването на новия шеф на ВАС
Обновена

Искат Румен Радев да откаже назначаването на новия шеф на ВАС

Процедурата е опорочена, мотивират се от "Правосъдие за всеки" и политически партии

Президентът Румен Радев все още не е издал указ и няколко пъти вече намекна, че ще наложи вето.