"Аз очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи - те пеят все по-високо и по-фалшиво".
Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос дали ще проведе разговор с премиера Бойко Борисов относно въоръжаването на военновъздушните сили с нови самолети. Президентът Радев участва в откриването на академичната година в Софийския университет.

Герберите в страната застават зад Делян Добрев

Герберите в страната застават зад Делян Добрев

Призовават ГЕРБ да не приеме оставката му

"Освен това наблюдавам от всички действия на партия ГЕРБ, че или премиерът губи контрол върху партията си или ги насърчава в битката срещу мен. Така че не виждам вече смисъл от такава среща. Решението и за самолетите и за цялостната модернизация на въоръжените сили е в ръцете на премиера, както казах негова е и отговорността", заяви президентът Румен Радев.

Суджукгейт е детска приказка в сравнение с Хасково и Добрев, смята Йончева

Суджукгейт е детска приказка в сравнение с Хасково и Добрев, смята Йончева

Томислав Дончев определи ситуацията като "риалити" формат

"Води се тази битка, макар че не смеят официално да я обявят. Считайте, че щом като я търсят - ще я получат. Това, което ме смущава повече не е тази битка, а всички процеси, които стават в страната и то на фона на предстоящото европейско председателство. Не заради това дали то ще бъде успешно или не. Считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба. Такава е практиката в Европа. Мен ме смущава начинът, по който гледаме на това европейско председателство и това, което искаме да извлечем от него", коментира още Радев.

Управляващите приемат Председателството като национална кауза
Обновена

Управляващите приемат Председателството като национална кауза

Форум представя приоритетите на председателството на България в Съвета на ЕС

Той продължи с критиката към управляващите като изтъкна, че те гледат на това председателство като на някакво омерта, която гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън. "Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на гейтове, които започнаха да гърмят в страната" - предупреди той и уточни, че не визира само Хасково.

Президентът настоя да се обърне внимание на управленския модел и в страната и тук - централно.

На въпрос дали президентския съветник Иво Христов е имал достъп до секретна информация, каквато информация излезе по-рано, Радев отговори, че няма, но ще получи такъв. "Чакам, разбира се, че няма проблем. Това е нещо, с което се спекулира категорично, но няма да коментирам кьорфишеци на самодейци - конспиролози".

Журналисти и политолози искат независим човек за Комисията по досиетата

Журналисти и политолози искат независим човек за Комисията по досиетата

Възраженията срещу кандидатурата на Антон Тодоров показват, че има голям проблем, смята Екатерина Бончева

На въпрос дали трябва да има Комисия по досиетата, Радев заяви, че това е въпрос на много сериозни дебати. "На дневен ред е по-скорошния проблем - това е председателят на тази комисия. Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество. Това е да назначиш бракониера за горски. Точно в това старание, което полагаме да обединим нацията, това ще я разедини", заяви Радев във връзка с номинацията на Антон Тодоров.

Георги Чолаков е новият шеф на ВАС

Георги Чолаков е новият шеф на ВАС

С 20 гласа от Висшия съдебен съвет

Относно назначаването на председател на ВАС Георги Чолаков, Радев заяви: "Вече обявих, че очаквам новият състав на Висшия съдебен съвет да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно, ще даде нова легитимност на тази кандидатура в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме". На въпрос дали това означава, че няма да подпише указа, президентът отвърна: "Ще разберете на 4-ти".

Върховният съд на Каталуня закри 140 сайта, информиращи за референдума

Върховният съд на Каталуня закри 140 сайта, информиращи за референдума

Поместено е съобщение на английски и испански...

Президентът Радев коментира и ситуацията в Испания и референдума за Каталуния, като посочи, че кризата от 2008 г. явно е изострила егоизма и центробежните течения в Европа. "Във всеки случай полицейските палки няма да решат проблема, напротив, той се задълбочава", допълни Румен Радев.