Във връзка с кандидатурата на Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата политологът Огнян Минчев коментира пред НоваТВ, че "очевидно има качества, заради които е поканен в ГЕРБ. Но неговите качества, по мое лично мнение, не са подходящи за тази позиция".

Според него кандидатурата трябва да е на "независим, балансиран човек, който да гарантира, че от тази комисия ще излиза историческата истина, а не съобщения и информации, които да обслужват политическото статукво".

"Начело на комисията трябва да застане експерт или човек с безспорен обществен авторитет, който да няма пристрастени или политически позиции", коментира журналистът Тони Николов.

Тръпнете в очакване за номинацията в Комисията по досиетата

Тръпнете в очакване за номинацията в Комисията по досиетата

Така Антон Тодоров коментира решението си, че не желае да коментира собствената си номинация

Журналисти и интелектуалци се обявяват против кандидатурата на Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата. В протестно писмо те посочват, че има умишлен опит за ликвидиране на Комисията, а номинацията на Антон Тодоров е неподходяща, съобщава НоваТВ.

"Двете основни партии в парламента избират два различни начина за постигане на една и съща цел - компрометиране и затваряне на Комисията по досиетата", смята Минчев.

"БСП директно иска нейното затваряне, а ГЕРБ избира поставянето на една политическа фигура като г-н Тодоров на чело на комисията, като оттам ако започнат да излизат този тип политически фойерверки, които излизат при други негови участия, работата на тази комисия ще бъде компрометирана", допълва той.

"Изключително педантичен, енергичен човек. Би се справил добре", коментира кандидатурата на Тодоров, Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Пет партии срещу законопроекта за досиетата

Пет партии срещу законопроекта за досиетата

БСП и ГЕРБ искали да ликвидират Комисията по досиетата

 

Възраженията срещу кандидатурата на Антон Тодоров за Комисията по досиетата показват, че има голям проблем, коментира пред БТВ Екатерина Бончева, член на Комисията.

Допълва, че номинацията не е официална и не иска да коментира предварително, но "случващото се е много неприятно". Комисията работи вече 10 години и никога досега номинация не е предизвиквала такава съпротива, допълва Бончева.

"След гласуването на закона за досиетата от страна на БСП започнаха атаки. Още от 43-ия парламент, сега се присъедини и Каракачанов, който е подкрепил този закон. За тези години няколко партии твърдо застанаха зад комисията - десните партии, ДПС и ГЕРБ. Това е причината, заради която не може да има колаборация между тях да бъде унищожена комисията", смята Екатерина Бончева.