"Приемаме председателството на Съвета на Европейския съюз като национална кауза." С тези думи министърът на транспорта Ивайло Московски откри форум, посветен на приоритетите на българското председателство в сектора.

В публичното обсъждане на програмата за сектор транспорт участваха заместник-министрите Велик Занчев, Ангел Попов и Димитър Геновски.

Избрана е фирма за разработката на сайта на Българското председателство

Избрана е фирма за разработката на сайта на Българското председателство

Единственият кандидат спечели конкурса

Московски заяви, че акцентът е поставен върху развитието на интермодалните, мултимодалните превози, конкурентноспособността, постигане на напредък по законодателните предложения и така наречения автомобилен пакет. "В немалка степен разглеждаме развитието на единен цифров пазар като източник на растеж и конкурентоспособност", обясни министърът и добави, че друг приоритет е осигуряването на сигурността на личните данни в цифровото пространство. Московски изтъкна и факта, че еврокомисарят Мария Габриел е поела темата за развитието на дигитална Европа и цифров пазар.

Зам.-министър Велик Занчев представи приоритетите за развитието на въздушния транспорт. Той изтъкна, че над 1.450 млрд. пътници заминават или пристигат на европейските летища годишно.

Проучванията показвали, че инвестиция от 1 евро в сектора на въздушния транспорт дават почти 3 евро добавена стойност на икономиката като цяло. По думите на Занчев едно работно място създавало повече от три работни места в други сектори на икономиката.

ЕК проверява напредъка на съдебната ни реформа

ЕК проверява напредъка на съдебната ни реформа

Заради председателството мониторинга на ЕК тази година е по-рано

"Поради липсата на международна рамка, която да определя условията за конкуренция на въздушните превозвачи е възможно да възникват практики за различно третиране на превозвачите в различните държави. В рамките на ЕС това не е възможно. Има правила, които гарантират на всички превозвачи еднакви права и възможности за достъп до въздушноплавателните услуги", посочи Занчев.

Той изтъкна още, че българското председателство ще продължи работата по предложението на ЕК за регламент за защита на конкуренцията в областта на въздушния транспорт.