Пикът на завършването на процедурата по приемането на приоритетите на триото Естония-България-Австрия е следващата седмица. Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред Дарик радио.

"На Съвета по общи въпроси в Люксембург предстои окончателно да приемем програмата на триото, включително и приоритетите, които България ще отстоява и за които ще работи. След това - на Европейския съвет на 22-23-и юни, който е в края на Малтийското председателство, тримата министър-председатели - на Естония, България и Австрия, официално ще подпишат и ще дадат старт на нашето трио-председателство", посочи Павлова.

Последното заседание на триото се проведе под нейно домакинство в София на 31 май, когато с колегите й от Естония и Австрия завършиха окончателния етап на преговорите по това какви да бъдат общи приоритите. Те са пет като в тях влизат множество подприоритети.

"Ако ги изредим по поредност приоритет номер едно е растеж и конкурентоспособност. В него влизат два много важни подприоритета за България - бъдещата законодателна инициатива, свързана с единния дигитален съюз и цифров пазар, които ще са в ресора на бъдещия български еврокомисар - г-жа Мария Габриел. В този първи приоритет влиза и "горещия картоф", наречен кохезионна политика - многогодишната финансова рамка след 2020 г.", каза министърката.

Вторият приоритет е свързан със социалната политика, подкрепата и равенството. Важна подтема за България в това направление е решението на Европейския парламент за определяне на 2018-а за Европейска година на културното наследство.

"А тя ще стартира именно от България - на 11 януари, когато правим и официалното откриване на Българското председателство. То ще бъде съчатано с откриването на Европейската година на културното наследство. Това е уникален шанс за нас, за да покажем това, с което сме богати и това, с което сме непознати за Европа", допълня тя.

Третият приоритет е единен енергиен съюз и политиките, свързани с климата, а четвъртият включва сигурност и правосъдие.

"Петият приоритет е "Европа като глобален играч на световната сцена". Приоритетът е насочен в много направления, в които България вижда своята активна и специфична роля. Защото, освен темата за сигурност и миграция, тук става въпрос вече за отношенията Европа-Турция. Особено след последните срещи и визити на нашия министър-председател, очакванията към него са големи, а надеждите са да бъде мост в този процес", заяви Павлова.

В петия приоритет се включва и темата за Западните Балкани. "Считаме, че тя трябва да е един от основните приоритети на Българското председателство, защото, както казахме, по време на председателството ни не можем да настояваме за нещо "чисто българско". Това не е приемливо, не е и правилно. Но можем да играем важна роля на Балканите. Отваряме също една много интересна и гореща тема - Черно море, както и бъдещото на ЕС", допълни тя.