Експерти от Механизма за сътрудничество и оценка към Европейската комисия започват днес да следят напредъка на съдебната реформа в България, съобщи БНР, цитирано от БГНЕС.

Съдебната реформа остава приоритет на управлението, уверява Главчев

Съдебната реформа остава приоритет на управлението, уверява Главчев

Неочаквано спокойно беше първото пленарно заседание, коментира председателят на парламента

Според информация от представители на Комисията в Брюксел експертната мисия ще продължи три дни. Предвидено е евроекспертите да проведат срещи с представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт у нас. В мониторинга ще бъде потърсено мнението и на независими контролни органи.

Експертите са в София заради изготвянето на Годишния доклад за напредък по Механизма за сътрудничество и оценка, който обичайно излиза в последната сряда на месец януари. Тази година обаче докладът ще излезе по-рано. Причината за това е, че от Европейската комисия не иска да отправя препоръки към държави членки, които към момента председателстват в Съвета на ЕС. Припомняме, председателството на България в Съвета на ЕС започва на 1 януари 2018 година.

5 партии предупреждават депутатите за кандидати за ВСС

5 партии предупреждават депутатите за кандидати за ВСС

Четирима от кандидатите са особено неподходящи, според тях

Евроекспертите ще разискват и избора на новия Висш съдебен съвет. Акцент ще бъде и продължаващата процедура по избор на нов председател на Върховния административен съд.

Георги Чолаков е новият шеф на ВАС

Георги Чолаков е новият шеф на ВАС

С 20 гласа от Висшия съдебен съвет

Чиновниците от ЕК ще обърнат внимание и на новите правомощия на Инспектората към ВСС. Акцент ще бъдат и новите изисквания за деклариране на имущество и доходи от магистратите и техните близки.

Докладът по Механизма за сътрудничество и оценка трябва да бъде обнародван до края на годината. Предполага се и това да бъде последният доклад по механизма, заради намеренията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да прекрати специалния мониторинг към България и Румъния в края на мандата на настоящата ЕК. Очаква се страната ни да се следи с общ мониторинг, който се отнася до всички пълноправни държави членки на Европейския съюз.

Евродепутатите ни заедно срещу мониторинга на ЕК

Евродепутатите ни заедно срещу мониторинга на ЕК

Механизмът за сътрудничество и проверка дискриминира България