Съдебната реформа ще остане приоритет на управляващите, заяви в ефира на БТВ председателя на парламента Димитър Главчев.

Той обясни, че България се намира в напреднала фаза по създаването на Съвет по законодателството. По думите на Главчев се водят преговори с водещи юристи, които предварително да дават оценка. Главчев отбеляза, че Конституционният съд се произнася по готови актове и малко се губи предварителната оценка.

Още на 7 септември ще се проведе изслушване на кандидатите за Висшия съдебен съвет, увери председателя на парламента.

За Цветанов управленската програма е заявка за пълен мандат

За Цветанов управленската програма е заявка за пълен мандат

Призова всички законодатели да работят заедно

"С една дума неочаквано спокойно беше първото пленарно заседание. Надявам се добрият тон да продължи", коментира председателят на парламента.

Главчев не акцентира на това дали очаква опозицията да бъде остра. "По-важното е законопроектите да се превръщат в закони", изтъкна председателят на парламента. "Сигурен съм, че ГЕРБ няма да направят компромис с това законът да е работещ и ефективен", обясни Главчев относно антикорупционния закон.

БСП нямали морално право да претендират за борба с корупцията

БСП нямали морално право да претендират за борба с корупцията

Филип Попов от БСП: В техния законопроект не се предлага истинската борба с корупцията

Той не сподели пред камерите на медията кое според него е неработещо в законопроекта на БСП. "По-скоро ми се ще да изтъкна положителното в проекта на ГЕРБ".

"Колегите от БСП предлагат шефа на тази агенция да се избира от президента. Това което искат от БСП може да стане с промени на сегашното законодателство. Това би отнело много време и усилия", обясни Димитър Главчев.

Нинова отказва да преговаря за имитации на борба с корупцията

Нинова отказва да преговаря за имитации на борба с корупцията

БСП с три условия към ГЕРБ за общ антикорупционен закон

На въпроса дали новият антикорупционен орган няма да е поредната структура, която накрая няма да разследва, а ще констатира, Главчев отговори, че прокуратурата изпълнява разследванията и в момента това е разписано в българското законодателство.

"Представите си какво ще се случи, ако се приеме един закон, които не е доизпипан", призова Главчев. Той обясни, че никой освен БСП не се противопоставя на законопроекта.

От "Прозрачност без граници" критикуват проектозакона за антикорупцията

От "Прозрачност без граници" критикуват проектозакона за антикорупцията

Асоциацията ще участва в обсъждането в НС

"Дали ще се направи общ проект, дали ще има финна настройка на проекта на управлението, е въпрос на разискване", обясни Главчев.

"Струва си да се намерят общи позиции по тази тема", каза Главчев и добави, че това трябва да се случи, за да се "изпълнят исканията на българските граждани и исканията от пстояннит доклади на европейската комисия по механизма за проверка и оценка".