Представителите на ГЕРБ и БСП Десислава Атанасова и Филип Попов коментираха ефикасността на бъдещия антикорупционен закон. В разговор пред Нова телевизия двамата представиха позициите си относно двата проектозакона.

Нинова отказва да преговаря за имитации на борба с корупцията

Нинова отказва да преговаря за имитации на борба с корупцията

БСП с три условия към ГЕРБ за общ антикорупционен закон

"Нелогично и странно е БСП да внасят подобен законопроект. Те не могат морално да претендират, че ще борят корупцията, защото през 2009 г. именно тяхното мнозинство гласува и приема Закона за амнистията", обясни Атанавова и изтъкна, че амнистията важи за период на тяхното управление.

От "Прозрачност без граници" критикуват проектозакона за антикорупцията

От "Прозрачност без граници" критикуват проектозакона за антикорупцията

Асоциацията ще участва в обсъждането в НС

В отговор на нападката Филип Попов отвърна, че по този закон няма никой амнистиран от БСП. "ГЕРБ искат да продължат по този начин - да маркират някаква борба с корупцията, защото в техния законопроект не се предлага истинската борба с нея, тоест наказателното преследване от страна на държавата", коментира Попов.

Представителят на ГЕРБ пък изтъкна различията в двата проектозакона. Атанасова обясни, че в техния проектозакон председателят трябва да бъде номиниран от народните представители по една публична процедура. Тя коментира и предложението на БСП антикорупционното звено да бъде под шапката на президента. Конституцията била съвсем ясна, че права по разследването, има прокуратурата, добави още депутатът от ГЕРБ.

За борба с корупцията президентът Радев свиква КСНС

За борба с корупцията президентът Радев свиква КСНС

Създаването на работещ модел за борба с корупцията

В момента нито се събират, нито се разследват сигнали и изобщо не се стига до прокурор. Очевидно има страх в обществото да се работи по такъв род сигнали", обясни Попов.