Незабавно да отворим шенгенското пространство за Румъния и България.

Това призова в Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на ежегодната си реч "За състоянието на съюза", с която се открива новият сезон в европарламента.

Това е третото поред изявление на Юнкер "За състоянието на съюза", което се фокусира върху резултатите и постиженията на Европейската комисия, както и насоки и предложения за бъдещето на ЕС.

Снимка 312446

Източник: ЕПА

Бившият премиер на Люксембург подчерта, че е крайно време България и Румъния да се присъединят към Шенген, тъй като си вършат работата за защита външните граници на ЕС.

Той поясни, че и Хърватия трябва да се присъедини към Шенген, когато изпълни всички критерии.

В началото на речта си Юнкер говори за възникналата през миналата година нестабилност, която разклати основите на ЕС.

Европа беше ранена, основите й бяха разклатени. ЕС имаше два избора - или да се обединим около положителен план за ЕС, или всеки да се дръпне в своя ъгъл, каза той и добави, че страните членки са избрали първото, а именно "план за една Европа, защитаваща и овластяваща".

По думите му евролидерите избраха обединението и оттогава ЕС бавно набира скорост.

Председателят на ЕК посочи, че ЕС отбелязва пета година на икономическо възстановяване, а дори растежът задмина този в САЩ - над 2% в ЕС и 2,3% в еврозоната. Също така, по думите му, безработицата е на най-ниското ниво за близо 10 г., нови 8 милиона работни места са разкрити.

Снимка 312445

Източник: ЕПА

Имаме много повече работещи, откогато и да е било, похвали се той.

Нашета икономика се възстановява, можем да го кажем категорично, добави Юнкер и призова: "ЕС да се върне в Европа и Европа да се върне в ЕС".

Вятърът се върна в платната на Европа, нека се възползваме от тази възможност. Нужни са две действия - да следваме пътя, който начертахме миналата година, и второ, трябва да начертаем карта за бъдещето за една "по-обединена, по-силна и по-демократична Европа".

Като едни от целите Юнкер посочи завършването на енергийния съюз, отбранителния съюз, банковия съюз и единния цифров пазар.

По думите му ЕК е представила 80% от законодателните си предложения от началото на мандата си, като сега работи да се превърнат в законодателни актове и да влязат в сила.

Той разкри също, че са постигнати добри резултати при реформирането на общата система за убежище, но изтъкна, че всеки трябва да изгради своята част от моста си.

До май 2018 г. сме готови да предоставим останалите 20% от инициативите, каза той.

Юнкер разкри, че е изпратил писмо до шефовете на европейските институции с предложения за бъдещите приоритети. Той разкри пет от тях.

Първо, отбеляза председателят на комисията, трябва да засилим европейската търговска програма.

ЕС е отворен към търговия, но е необходима реципрочност. Трябва да даваме, колкото и получаваме, поясни бившият премиер на Люксембург и добави, че търговията е износ на социални и екологични стандарти, продоволствена сигурност.

От миналата година забелязваме, че международните партньори се обръщат за сключване на търговски споразумения с нас, каза Юнкер и посочи споразумението с Канада, което влиза в сила следващата седмица, както и политическото съгласие с Япония за започване на преговори за споразумение за свободна търговия.

Снимка 312444

Източник: ЕПА

Според него ЕС ще търси подобни споразумения също с Мексико, няколко държави от Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Но ние не сме наивни поддръжници на свободната търговия. Трябва да защитаваме стратегическите си интереси. Предлагаме нова рамка, която включва прозрачност, за да защитим колективната си сигурност, поясни той.

Като втори приоритет Юнкер посочи индустрията. Той поиска секторът да се превърне в по-конкурентоспособен.

Горд съм от автомобилната индустрия, но съм шокиран, когато клиенти и потребители са нарочно подлъгани. Приканвам автомобилната индустрия да се коригира и да понесе последиците. Вместо да лъже и да подвежда, автомобилният сектор трябва да инвестира в екологични автомобили, които са нашето бъдеще, призова Жан-Клод Юнкер.

Председателят на ЕК призова ЕС да заеме водеща роля в борбата с изменението на климата.

Предвид намаляването на амбициите на САЩ ЕС трябва да се погрижи за чистотата на планетата, която е родина на цялото човечеството, поиска Юнкер и предложи намаляване на емисиите в транспортната сфера.

Като четвърти приоритет Юнкер призова за по-добра защита на потребителите в цифровата сфера, личните данни, интелектуалната собственост и засилване борбата срещу терористичната пропаганда.

Но по думите му ЕС не е добре защитена срещу кибернападенията.

Над 4 хиляди нападения със софтуер с искане на подкуп са извършени в ЕС през миналата година, 80% от европейските предприятия са засегнати. Кибератаките нямат граници. ЕК предлага създаване на Европейска агенция за киберсигурност, разкри Юнкер.

Като пети приоритет председателят на ЕК посочи миграцията. Въпреки че миграционните въпроси водят до полемика, постигнали сме значителен напредък. Опазваме външните граници. Над 1 700 служители от новия корпус за опазване на границите поддържат над 100 000 служители в Гърция, България, Италия и Испания. Защитата трябва да бъде обща. Успяхме да овладеем потоците от нелегална имиграция, обясни Юнкер.

По думите му ЕС е намалил с 97% броя на пристигащите мигранти от Турция и с 81% в централната част на Средиземно море спрямо миналото лято. Юнкер похвали Италия за постоянството и щедростта й.

Според него не всички държави по света показват солидарност. Той посочи, че ЕС е приел три пъти повече мигранти от Австралия и САЩ взети заедно.

ЕС не е крепост, а континент на солидарност, където преследваните могат да получат убежище, каза Юнкер.

Председателят на ЕК заяви още, че комисията ще представи предложения за пътища на законна имиграция и сътрудничество с Африка.

Само 36% от незаконните имигранти са връщани, оплака се той и добави, че незаконната имиграция ще бъде прекратена само ако има друга алтернатива.

Юнкер е убеден, че България, Испания и Италия не трябва да остават сами да пазят границите си.

Според него бъдещето на Европа не може да бъде диктувано отгоре, а само чрез широк дебат и на базата на консенсус.

Снимка 312443

Източник: ЕПА

В този разкъсан свят Европа постига нещо уникално. ЕС не е само пазар, ценности и евро, а свобода, равенство и правова държава. ЕС е съюз на свободата от потисничество и диктатура. Явления, които не са чужди, особено на държавите от Централна и Източна Европа. Имам предвид да изразиш свободно мнението си, продължи Жан-Клод Юнкер.

Твърде често я приемаме като даденост, но свободата трябва да бъде отвоювана, не само в Европа и но в целия свят. ЕС трябва да бъде съюз на равенството и на равни хора. Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, трябва да диша с двата си дроба - източния и западния, иначе ще се задушим, изтъкна той.

Не може да има хора втора категория в ЕС. Не може да има работници втора категория. Неприемливо е в Източна Европа да получават храни с по-лошо качество, въпреки че на опаковата не се посочва. Унгарците не заслужават по-лошо месо, а поляците по-малко какао в шоколада, продължи Юнкер.

В Европа властва върховенството на закона, замества правото на по-силния. Независима съдебна система. Да бъдеш част от съюза е да се приемат решенията на съдебните органи. Нашите държави членки са дали правомощия на Европейския съд да взема решения от последна инстанция. Незачитането на тези решения означава да бъдат отнети основни права на гражданите. Правовата държава е задължение, коментира той, но без да посочва конкретно отказа на Унгария да спази решението на съда за квотите за разселване на мигранти.

Свободата, равенството и правовата държава трябва да останат европейският фундамент за един по-силен съюз. Институциите и договорите са само инструменти, а не цели, те имат значение само в Брюксел и Страсбург. Демокрацията се гради на базата на компромис, а това е в полза на всички. В ЕС компромисите не са срамни, нито негативни, този, който не иска нито има място в Европа, нито може да постигне демокрация, отсече Юнкер.

Той призова за създаване на предприесъединителен инструмент за приемане на страни членки в еврозоната.

Юнкер се обяви против идеите на Макрон за отделни парламент и бюджет на еврозоната, но поясни, че има нужда от европейски министър на финансите на еврозоната, който ще координира всички европейски финансови механизми. Той не говори за създаване на нова длъжност, а еврокомисар да поеме длъжността.

Снимка 312442

Източник: ЕПА

Юнкер призова също за единен председател на ЕК и на Европейския съюз, който да бъде излъчен на преки избори.

По думите му сега няма да има нови членове, но през идните години ЕС ще има повече от 27 държави членки.

Юнкер обаче затвори вратата за Турция и я нападна, заявявайки, че няма шанс Анкара да се присъедини към ЕС в близко бъдеще.

От известно време с великански крачки се отдалечава от Европейския съюз. Мястото на журналистите е в редакциите да говорят свободно, а не в затворите. Освободете нашите журналисти, не само нашите. Престанете да говорите за нашите държави членки, че са нацисти и фашисти. Европа е континент на зрели демокрации. Който ни обижда, съзнателно си затваря пътищата. В Турция има хора, които съзнателно го правят, за да прехвърлят вината върху преговорите, атакува Юнкер.

Той призова за създаване на Европейска разузнавателна служба, която да гарантира автоматичен обмен на информация за терористи между полицейските служби.

Нашият ЕС се нуждае от европейски скок. Днес ЕК предлага ново финансиране на европейските партии. Знам, че това е спорна идея, но гледам с много добро око на транснационални листи на европейските избори. Ще се постарая да убедя представителите на европейските групи, тъй като това ще засили европейската демокрация, продължи още той речта си.

Подкрепяме идеята на Макрон за организиране на демократични конвенти през 2018 г., поясни Юнкер.

Той каза още, че ЕК подготвя етичен кодекс за поведението на еврокомисарите.

В края на речта си Юнкер говори и за Брекзит.

Слава Богу, че напускаме. Нищо не научихте от Брекзит, атакува Фараж Юнкер

Слава Богу, че напускаме. Нищо не научихте от Брекзит, атакува Фараж Юнкер

И всичко това ще бъде направено без съгласието на хората

Според него решението на Лондон е трагичен и тъжен момент за ЕС.

"Скоро британците ще съжаляват за решението си да напуснат ЕС", но "Брекзит не е бъдещето на Европа", категоричен той.

Юнкер предложи среща на върха след Брекзит, която да се проведе на 30 март 2019 г. в Румъния.