Като навременни определи срещата и изобщо започването на консултации по избор на нов главен прокурор председателят на ВКС Лозан Панов след излизането си от президентството.

Това е тема №1 в съдебната система по думите на Лозан Панов, а самато среща и консултациите показват, че има разбиране за това. Според шефа на ВКС колкото по-рано започне дебатът за избор на главен прокурор, толкова по-ясно ще станат ясни критериите, профилът и всичко, което е относимо за избор на един бъдещ главен прокурор.

Според председателя на ВКС Лозан Панов в момента на практика главният прокурор е най-силната политическа личност в България."Липсата на контрол върху неговата дейност го прави най-силната политическа личност в България", изтъкна шефът на ВКС и допълни, че ако говорим за политизация на прокуратурата, ясно показва, че обслужва управляващите.

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Мандатът на Сотир Цацаров изтича след месеци

Лозан Панов посочи, че е имал възможността да поднови предложенията си за промени в Конституцията, за мястото на прокуратурата, както и за правомощията на главния прокурор. Според него главният прокурор в страна като България с правомощията си има монопол да повдига - на когото си поиска, когато си поиска и за каквото поиска - обвинения.

Шефът на ВКС заяви отново идеите си за промяна на Конституцията, включително и за промени в правомощията на главния прокурор, промени срещу монопола на главния прокурор и липсата на контрол върху правомощията.

Панов коментира, че когато се прави нещо само за да се покаже пред Европа, че сме свършили нещичко, това не е истинска реформа.

По думите неговите твърдения не са политическа позиция, а са твърдения на човек, който е в съдебната система. "При един нереформиран Висш съдебен съвет (ВСС), в който има доминация на политическата квота, темата как ще се проведе изборът на главен прокурор е почти преопределена", предупреди обаче председателят на ВКС.

Ако във ВСС има доминация на политическата квота, всички можем да си дадем отговор как ще бъде избран новият главен прокурор, подчерта той.

Нови правомощия за главния прокурор, но за следващия

Нови правомощия за главния прокурор, но за следващия

Радев и Цацаров имали позитивна и конструктивна среща

Шефът на ВКС няма информация за промените, които правосъдният министър Данаил Кирилов подготвя, но това което би могъл да каже, че поставянето на двамата председатели на върховните съдилища с главния прокурор на една плоскост откъм тема разследване е неоснователно. Неоснователно е, защото се извършва от органите на досъдебната фаза, а там има система с главния прокурор, който е на върха на пирамидата, аргументира се шефът на ВКС. При това положение очевидно е, че промяна трябва да бъде направена, но тя не трябва да касае и двамата председатели на върховните съдилища, обяви той.

На въпрос може ли да има процес срещу съдия номер 1 в българския съд, Лозан Панов заяви: "разбира се, както виждате аз съм страна в производства". Председателят на ВКС отказа да коментира темата за евентуалната си оставката с мотив, че отговорът бил ясен.

Припомняме, вчера държавният глава се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров. Двамата обсъдиха новите правомощия за бъдещия главен прокурор, като според Сотир Цацаров тези обсъждания са прибързани, от една страна, и от друга, за промяна на правомощията трябва да се говори след встъпването в длъжност на новия главен прокурор.

Данаил Кирилов иска да се прекратяват предсрочно мандатите на тримата големи

Данаил Кирилов иска да се прекратяват предсрочно мандатите на тримата големи

Би било неуспех оставянето на мониторинга над съдебната ни система