Новият правосъден министър Данаил Кирилов иска да може предсрочно да се прекратяват мандатите на шефовете на ВАС, на ВКС и на главния прокурор.

Пред БНР Кирилов обясни: "Логиката за "тримата големи" следва от естеството на техния статут. След като говорим за трима големи, след като техният ред на избор е идентичен, след като техните отговорности по принцип, по Конституция и по закон са сходни, би следвало да имаме идентичност и аналогия и в режима на дирене на тяхната отговорност. На евентуално предсрочно прекратяване".

Кирилов: Въпросът с тримата големи в Темида няма връзка с апартаментите

Кирилов: Въпросът с тримата големи в Темида няма връзка с апартаментите

По думите му въпросът е обсъждан в последните 2 години

По думите на Кирилов въпросът с "тримата големи" е коментиран и преди. Документите показват следното - още преди повече от година в пътната карта, която е приложение на актуализираната стратегия, е взето решение в Съвета за развитие на съдебната реформа и са вписани "тримата големи", а логиката тук е следната - така, както прокурор нямало как да разследва главен прокурор, така и съд няма как осъди главния или върховния съдия", допълни правосъдният министър.

"Малко нещо останаха неизпълнени от препоръките в докладите на Европейската комисия. Едно от тези неща е въпросът с отговорността на "тримата големи" и осъществяване на тази отговорност в детайли", каза Кирилов относно търсенето на дисциплинарна отговорност на "тримата първи" в съдебната система.

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Мандатът на Сотир Цацаров изтича след месеци

Кирилов смята, че главната задача е приключване на механизма за сътрудничество и оценка и респективно неговата трансформация към общия режим, който се прилага по отношение на държавите членки в Европейския съюз.

а мен лично би било неуспех (оставането на механизма за наблюдение - бел. ред.), но не бих искал да го пренасям по отношение на екипа и на ведомството", обясни Кирилов.

ЕК продължава частично наблюдението на България
Обновена

ЕК продължава частично наблюдението на България

Временно прекратени са 3 мерки, но медийната среда се влошава, отчитат от ЕК

По думите на Кирилов реформата в съдебната система се случва. Той наследил "една добре работеща администрация, амбициозна" и е убеден, че са готови да изпълнят и поставените задачи - които бяха в началото при избора, и тези, които са постоянни пред Министерството на правосъдието като прилагането на актуализираната стратегия за съдебна реформа.