Правосъдният министър Данаил Кирилов представи законопроекта за разследване на т. нар. "тримата големи" пред британския посланик Ема Хопкинс. Това стана на среща в правосъдното министерство, съобщиха от ведомството.

Кирилов заявил, че: "готвеният законопроект е в унисон с Конституцията на България, според която главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд имат еднакъв статут, а целта на новите текстове е постигане на подкрепа от европейските ни партньори за отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка".

Припомняме, основните критики към предложението на Кирилов са, че "пришива" към искането на ЕСПЧ за контрол върху дейността на главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

На 18 юни 2019 г. 10 неправителствени организации се обединиха срещу промени в Наказателно-процесуалния кодекс, предложени от правосъдния министър Данаил Кирилов на 14 юни 2019 г. Промените вписват процедура за временно отстраняване и предсрочно прекратяване на правомощията на т.нар. трима големи в съдебната власт - председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор (ГП). В открито писмо те представиха мотивите си.

Бившият председател на Софийския районен съд съдия Методи Лалов алармира, че властта на главния прокурор е неконтролируема. Становището му бе само за главния прокурор.

На въпрос за предстоящата процедура по избор на нов главен прокурор правосъдният министър отговори, че се надява "с широка подкрепа на поста да бъде избран честен професионалист с воля и характер".

Христо Иванов: Властта не може да спи и само мисли за нов главен прокурор

Христо Иванов: Властта не може да спи и само мисли за нов главен прокурор

Търси се удобна ръка, на която да се надене ръкавицата на една полуармейска пирамидална прокуратура

За корупцията по високите етажи министър Кирилов увери британския дипломат, че усилията на правителството са свързани с постоянно противодействие, а не с еднократен акт.

Посланик Хопкинс отбеляза доброто сътрудничество на двете страни във връзка с прилагането на Европейската заповед за арест. Тя е доволна от законодателството в сферата на сигурността и на домашното насилие, като подчерта личните усилия на Кирилов при подготовката на законопроекта за домашното насилие.

Двамата очакват, че България и Великобритания ще продължат доброто си сътрудничество по развитието на правните им системи, независимо от развитието по темата Брекзит.